Hirdetés

Jön a Google böngészője!



|

Reszkess, Internet Explorer és Firefox... A Chrome már a kanyarban van!

Hirdetés

Az először egy nem hivatalos blogban feltűnő, Chrome névre hallgató böngésző a mai napon a nagyközönség színe elé lép. A bétaváltozat a mai naptól letölthető lesz több mint 100 országban a Google bejelentése szerint. A böngésző a közlemények szerint sokkal jobb lesz mint piacon lévő társai és természetesen nyílt forráskódú.


0902googlechrome.jpg
 


Az ígérgetés azonban valóban rejthet némi mögöttes tartalmat, ugyanis a tulajdonságok listája igen impozáns. Egyik legfontosabb újítása az lesz, hogy minden egyes ablak külön szálon fog futni, így ha véletlenül az az ablak lefagy, nem rántja magával a többi nyitott böngészőt mint az IE vagy a Firefox. Ez persze némelyest azzal is jár, hogy a böngésző egésze a versenytársaknál masszívabb méretű memóriát igényel majd, de ezzel pont azt biztosítja, hogy az egyes böngészőfülek egymástól teljesen függetlenek maradhassanak - az esetlegesen bezárt fül által használt memória pedig azonnal, teljes egészében felszabadul.


Egy igen erős JavaScript motornak – név szerint a V8-nak - köszönhetően a Chrome elméletben gyorsabb is lesz mindkét riválisánál, de ezt majd természetesen a végleges verzó tesztjei tudják alátámasztani. A Chrome az Apple Webkitből és a Firefoxból is tartalmaz összetevőket a hivatalos bejelentés szerint, ami nem is meglepő, hiszen a nyílt forráskód ezekre lehetőséget biztosít. A Webkit alapozza meg a böngésző HTML-megjelenítését, amely mindenképpen nagy reményekre jogosít, mivel az Apple megoldása az egyik leggyorsabbnak számít a mai versenyzők között - nem csoda, hogy a Google már a mobil eszközökbe szánt Android böngésző alapjául is ezt választotta. A "Sandboxing" megoldás pedig abban segít majd, hogy egy izolált környezet létrehozásával a különböző kártékony programok, adathalász megoldások ellen védekezzünk.

 

Maga a böngésző egyelőre nem túl látványos, ám ez a Google szerint direkt lett így megoldva - példaként felhozták a Google kereső honlapját, amely szavaik szerint ugyancsak "letisztult és gyors".

"A legtöbb ember számára a böngésző és annak kinézete nem bír fontossággal, hiszen az csak egy eszköz, amely eljuttatja a felhasználót oda ahol dolga van, és csak futtatja a fontos alkalmazásokat. Nem a böngészők alkotják a netet, hanem maguk a honlapok, az alkalmazások amik a világháló savát-borsát jelentik." – olvashatjuk a hivatalos bejelentést is tartalmazó blogon. Sundar Pichai a Google termékmenedzsmentért felelős alelnöke közölte még, hogy minden Chrome-val kapcsolatos hír azonnal fel fog kerülni a hivatalos blogra. Akik pedig kíváncsiak az összes újdonságra, a fejlesztők által összedobott képregényben találják meg a válaszokat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.