Hirdetés

Jön az 1,5 GHz-es AMD Athlon



|

Hirdetés

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel az elmúlt időkben egyáltalán nem tétlenkedett, hiszen folyamatosan új processzorokkal látta el a piacot, és a folyamatos agresszív árcsökkentések is megtették a hatásukat. Azonban az Intel legkomolyabb riválisát, az Advanced Micro Devices-t, vagyis az AMD-t is kemény fából faragták, így az elmúlt időkben egyre több felhasználó számára szimpatikussá vált cég sem kívánja feladni a harcot a vásárlók kegyeiért. Erre ékes bizonyíték, hogy különböző források szerint az AMD szeptember végén piacra dobja majd legújabb, asztali számítógépekbe szánt processzorát, mely egy 1,5 GHz-es frekvenciájú Athlon chip lesz. Ez az új processzor a jelenlegi AMD csúcsmodell, az 1,4 GHz-es Athlon helyébe lép majd. Egyesek számára talán furcsán hangzik, hogy az AMD még mindig csak másfél GHz-es processzorok piacra dobásával van elfoglalva, miközben az Intel szépen lassan már a 2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es chipekkel is jelen lesz a piacon. Ez az 500 MHz-es Intel előny nagyon jól hangzik, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy manapság már nem minden a frekvencia, hiszen sok esetben az alacsonyabb frekvenciájú AMD processzorok képesek lealázni a frekvenciabajnok Intel chipeket. A tények pedig, mint tudjuk, nagyon makacs dolgok.

"Úgy gondolom, hogy az AMD a jövőben olyan marketingstratégiát fog majd alkalmazni, mely kihangsúlyozza az Athlon processzorok architektúrájának fejlettségét, és utal arra, hogy akár alacsonyabb frekvencia mellett is elérhető a kiváló számítási teljesítmény. Ezen tényeknek a köztudatba való bevitele minden bizonnyal nagy kihívást jelent majd az AMD számára. Az AMD-nek nem lesz könnyű dolga" - nyilatkozta Dean McCarron, a Scottsdale-i székhelyű Mercury Research piackutató cég szakértője.

McCarron ebben a nyilatkozatában arra kívánt utalni, hogy az AMD-nek azokat a felhasználókat kell meggyőznie az AMD processzorok kiválóságáról, akik amikor meglátják egy számítástechnikai kereskedés árlistáját, és a megfelelő pénzösszeg is a rendelkezésükre áll, akkor nem sokat gondolkoznak azon, hogy ne éppen a legmagasabb működési frekvenciájú processzort vásárolják meg. Ez a processzor napjainkban az Intel Pentium 4, melynek csúcsmodellje jelenleg 1,8 GHz-en ketyeg, de nemsokára már a 2 GHz-es változat lesz az aktuális Intel nagyágyú. Annyi azonban bizonyos, hogy az AMD nem kíván olyan elnevezésbeli trükkökhöz folyamodni, mint amilyeneket például a Cyrix alkalmazott akkor, amikor piacra dobta például a Cyrix M2 PR300-as processzort, mely a valóságban nem 300 MHz-en működött. Az AMD Athon processzorok esete szerintem egyébként azt bizonyítja, hogy sajnos sok esetben még a jó bornak is kell cégér.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.