Hirdetés

Jön az Asus olcsó Google netbookja



|

Valószínűbb, hogy Chrome OS és nem Android 3.0 fut majd a masinán.

Hirdetés

 

A tajvani Digitimes beszámolója szerint a részletek alapján nem is annyira netbooknak, mint vékony kliensnek számít majd a böngészésre és alapvető irodai funkciók (szövegszerkesztés, táblázatkezelés és levelezés) ellátására hivatott alacsony árú, 10 hüvelykes eszköz, melyben egymagos Atom processzor dolgozik majd, érdemi háttértár nélkül.



Ez csupán egy Chrome OS netbook illusztráció


Nemrégiben a Google termékmenedzser igazgatóhelyettese, Sundar Pichai azt csiripelte, hogy az év közepével már a polcokon lesznek új, Chrome OS alapú eszközök. Az Asus a Google egyik Chrome OS partnere már ígért egy új netbook modellt 2011-re, Pichai megjegyzése alapján valószínűsíthető lenne, hogy az Chrome OS és nem Android alapú lesz - annál is inkább, mert a netbook használati módjához inkább a Chrome OS áll közel. Ugyanakkor az Asus vezére egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy hamarosan MeeGo és Android netbookkal rukkolnak ki, így egyelőre biztosat nehéz lenne mondani netbook opeprációs rendszer fronton. Persze az Asus következő táblagépei Android 3.0 alapokon működnek majd, efelől nincs kétség.


Lassan második születésnapját ünnepelheti a Google Chrome OS operációs rendszere, de a keresőóriás partnerei - a HP, Lenovo, Toshiba és Asus - mind a mai napig nem dobtak piacra Chrome OS-t használó eszközt. Az operációs rendszer nagyban a Google Chrome böngészőjére és egy korlátozott driver támogatású rendszermagra épül. A Chrome-os netbookok nem tartalmaznak majd jelentős háttértárat, hanem a Google felhő szolgáltatásaival dolgoznak majd, az adatokat a keresőóriás szerverei tárolják.



Miből lett a Chrome OS (kép: Federico Fieni)


2009-ben jó ötletnek tűnt a Chrome OS, mint olcsó netbookok könnyed operációs rendszere, azonban azóta az iPad és versenytársai sok mindent megváltoztattak. Úgy tűnik, hogy nem a netbook, hanem sokkal inkább a táblagép lehet az az eszköz, amit az emberek szívesen választanak, ha épp nincs szükségük egy erőteljes asztali gépre vagy notebookra. Nem véletlen, hogy sok elemző szerint a táblagépek eladási mutatói a netbook eredmények rovására nőnek.


Mindenesetre az Apple máris több iPad-et ad el, mint egyes netbook gyártók. 2010-ben 15 millió iPad talált gazdára, míg az Asus csupán 6 milliót bírt eladni népszerű Eee PC netbookjaiból. A helyzet fokozódhat az iPad 2 megjelenésével, melyből az első 3 nap alatt is már 500 000 talált gazdára.


Ha az Asus eljövendő Chrome OS alapú netbookjáról szóló híradásokban említett 200 dolláros ár korrekt, akkor az ár az a terület, ahol a táblagépek fölé kerekedhetnek a netbookok. A legolcsóbb iPad 2 is 500 dollárért szerezhető be ugyanis Amerikában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.