Hirdetés

Jövőre érkezhetnek a holografikus meghajtók



|

Hirdetés

A HVD-technológia - a CD- és a DVD-rendszerekhez hasonlóan - egy lézer segítségével olvassa le az adatot egy 12 centiméteres lemezről. Azonban a lemezek írásakor - mivel a fénysugarak interferenciát keltenek egymással a lemez felületén - nem bemélyedések, hanem minták keletkeznek. A kolorádói inPhase Technologies szintén a holografikus meghajtók piacra dobásával próbálkozik. Az Optware állítása szerint a technológia segítségével akár 3.9TB-nyi (3900GB) információ tárolható egyetlen lemezen. A cég a bevezetési fázisban 200GB-os írható, és 100GB-os olvasható lemezek forgalmazását tervezi. Hogy a lemezeket népszerűsítsék az amerikai rendszer-integrátorok körében a cég egy USA-i iroda megnyitását tervezi - egyenlőre még bizonytalan helyszínen - nyilatkozta az Optware elnöke és vezérigazgatója, Yoshio Aoki. "Az EMC, a StorGate, az IBM, a HP, a Sun Micro - ezek a vállalatok már mind érdeklődnek a működőképes minták iránt. Szükségünk van egy amerikai telephelyre." Az új tároló-technológia első potenciális piaca az USA egészségügyi szektora lenne; az Optware becslései szerint az ott archiválandó adatmennyiség 2007-ig az idei 167 petabájtról (167 millió gigabájt) 363 petabájtra fog növekedni, mivel a kórházak egyre nagyobb fájlokat archiválnak, mint például a digitális röntgenfelvételek, a CAT letapogatások adatai, vagy a digitális videofelvételek.




"Meg fogjuk kezdeni az egészségüggyel való tárgyalásokat is, de még nem tudjuk pontosan, hogy kivel. Ezért a jövő héten az USA-ba repülök, hogy megtudjam." - mondta Aoki. Ebben és a következő évben a cég három HVD tároló-médiumot fog a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) elé terjeszteni.

Egy 200GB-os, valamint egy 30GB kapacitással rendelkező hitelkártya-méretű lemezt az ISO várhatóan 2006 decemberének végén, míg a 100GB kapacitású, csak olvasható lemezt 2007 júniusában fogja minősíteni. Általában 1-3 évig tart, míg az ISO elfogad egy technológiai szabványt - hogy ezt a folyamatot felgyorsítsák, az Optware együtt dolgozik az Ecma International szervezettel, amely az új technológiai szabványok gyors kidolgozására specializálódott. A 200GB-os lejátszók és lemezek prototípusai még az idei év végén elkészülnek, hogy 2007-ben már megkezdődhessen a tömeggyártásuk. Az InPhase ezzel szemben már 2006-ban szeretné piacra dobni első holografikus lejátszóját. Az IBM Almaden kutatóközpontjában szintén dolgoznak holografikus táróló-eszközökön. Az Optware egy "HVD Alliance" névre keresztelt konzorciumot is felállított a technológia népszerűsítésének érdekében, melynek tagjai a CMC Magnetics, a Fuji Photo Film, a Nippon Paint, az Optware, a Pulstec Industrial and Toagosei. Ezek közül a CMC, a Fuji, a Pulstec és a Toagosei egyben az Optware részvényese is.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.