Hirdetés

Kamera előtt a NSA-botrány kirobbantója!

|

„Talán sosem látom újra az otthonomat” - Hongkongba menekült az NSA volt szakmai tanácsadója.

Hirdetés

Néhány órával az amerikai hírszerzés körüli megfigyelési botrányról írt legutóbbi beszámolónk megjelenése után egy interjú keretében a The Guardian leleplezte az NSA-től kiszivárgott információk forrását. A 29 éves Edward Snowden állítása szerint külsős beszállítókon keresztül bő négy évet húzott le különféle informatikával kapcsolatos pozíciókban a kormányügynökségnél.


Röviddel a színre lépése után a The Washington Post is őt nevezte meg az információi forrásául (a brit újság a verizonos megfigyelésről és Boundless Informant eszközről, míg amerikai társa a PRISM-ről kapott tőle adatokat), ráadásul az NSA egyik beszállítója is megerősítette, hogy a férfi az utóbbi három hónapban tényleg náluk dolgozott.


Snowden állítása szerint az információk kiszivárogtatása már régóta érlelődött benne: a munkája miatt a hírszerzésnél dolgozók döntő többségénél jóval nagyobb rálátása volt az NSA rendszerében tárolt adatokra, azok pedig egyszerűen megrémisztették. „Az NSA felépített egy olyan infrastruktúrát, amellyel szinte mindent le lehet hallgatni. A rendszerrel az emberi kommunikációt nagyját automatikusan el lehet fogni: ha látni akartam volna az e-mailjeidet, vagy a feleséget hívástörténetét, akkor megtehettem volna. (…) Nem kívánok egy olyan társadalomban élni, amely efféle dolgokat művel, ahol minden szavam és tettem rögzítésre kerül”.


A titkos adatok letöltése után Hongkongba menekült férfi bevallása szerint két nagy félelme van: egyrészt talán a kiszivárogtatott dokumentumok nem hoznak semmiféle pozitív változást, másrészt pedig félti a családtagjait, akik semmit sem tudtak a magánakciójáról. Bűnténynek vagy hazaárulásnak nem tartja a tettét, ám reméli nem adják ki az Egyesült Államoknak, noha sok jóra semmiképp sem számít.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.