Hirdetés

Kamera előtt a NSA-botrány kirobbantója!



|

„Talán sosem látom újra az otthonomat” - Hongkongba menekült az NSA volt szakmai tanácsadója.

Hirdetés

Néhány órával az amerikai hírszerzés körüli megfigyelési botrányról írt legutóbbi beszámolónk megjelenése után egy interjú keretében a The Guardian leleplezte az NSA-től kiszivárgott információk forrását. A 29 éves Edward Snowden állítása szerint külsős beszállítókon keresztül bő négy évet húzott le különféle informatikával kapcsolatos pozíciókban a kormányügynökségnél.


Röviddel a színre lépése után a The Washington Post is őt nevezte meg az információi forrásául (a brit újság a verizonos megfigyelésről és Boundless Informant eszközről, míg amerikai társa a PRISM-ről kapott tőle adatokat), ráadásul az NSA egyik beszállítója is megerősítette, hogy a férfi az utóbbi három hónapban tényleg náluk dolgozott.


Snowden állítása szerint az információk kiszivárogtatása már régóta érlelődött benne: a munkája miatt a hírszerzésnél dolgozók döntő többségénél jóval nagyobb rálátása volt az NSA rendszerében tárolt adatokra, azok pedig egyszerűen megrémisztették. „Az NSA felépített egy olyan infrastruktúrát, amellyel szinte mindent le lehet hallgatni. A rendszerrel az emberi kommunikációt nagyját automatikusan el lehet fogni: ha látni akartam volna az e-mailjeidet, vagy a feleséget hívástörténetét, akkor megtehettem volna. (…) Nem kívánok egy olyan társadalomban élni, amely efféle dolgokat művel, ahol minden szavam és tettem rögzítésre kerül”.


A titkos adatok letöltése után Hongkongba menekült férfi bevallása szerint két nagy félelme van: egyrészt talán a kiszivárogtatott dokumentumok nem hoznak semmiféle pozitív változást, másrészt pedig félti a családtagjait, akik semmit sem tudtak a magánakciójáról. Bűnténynek vagy hazaárulásnak nem tartja a tettét, ám reméli nem adják ki az Egyesült Államoknak, noha sok jóra semmiképp sem számít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.