Hirdetés

Kanada NSA-segítséggel kémkedett saját állampolgárai után?



|

A hírszerzők állítólag egy reptér Wi-Fi-hálózatát csapolták meg. Az akcióban állítólag amerikai kollégáik is segítettek nekik.

Hirdetés

A CBC News szerint az elektronikus kémkedéssel foglalkozó kanadai hírszerző szervezet egy repülőtér Wi-Fi-hálózatán keresztül gyűjtött információkat az ország állampolgárairól. A Communication Security Establishment Canada (CSEC) két héten keresztül gyűjtötte „az egyik legnagyobb kanadai repülőtér” ingyenes hotspotjaira csatlakozó utasok adatait.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen információkra vadásztak, de a CBC News szerint olyan adatokat is begyűjtöttek, amelyek alkalmasak arra, hogy „hétköznapi légiutasok ezreinek vezeték nélküli eszközeit nyomon kövessék”, akár napokkal azután is, hogy elhagyták a terminált.

A CBC News szerint a hálózathoz való hozzáférést önként biztosította egy „különleges forrás”. John Foster, a CSEC vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy az ügynökség „külföldi hírszerzési tevékenysége során sem otthon, sem külföldön nem figyel meg kanadaiakat”.

Hirdetés

A CSEC a hírügynökség megkeresésére elismerte, „jogi lehetőségük” van arra, hogy metaadatokat gyűjtsenek és dolgozzanak fel, de szóvivőjük sietett hangsúlyozni, hogy „egyetlen kanadai vagy külföldi utas mozgását sem figyelték meg”.

A Verge szakírója szerint nem valószínű, hogy a CSEC napokkal azután is követni tudta volna az utazók mozgását, miután elhagyták a repülőteret. A metaadat-gyűjtés során ugyan bármely megfigyelt elektronikai eszköz MAC-cím azonosítóját megszerezhették, mégsem valószínű, hogy anélkül bemérhették volna például egy notebook helyzetét, hogy az egy másik Wi-Fi vagy mobilhálózatra csatlakozott volna.

A CBC News szerint a 2012-ben lezajlott kéthetes adatgyűjtés során egy új szoftvert teszteltek, amelyet az NSA szakértőinek közreműködésével fejlesztett ki a CSEC. A rendszer állítólag ma már teljesen működőképes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.