Hirdetés

Karácsonyi gazdálkodj okosan



|

Mire ügyeljünk vásárláskor?

Hirdetés

Könnyű kiszúrni, ha lyukas a zokni, egy gomb hiányzik a kabátról, vagy netán kellemetlen illatú a parfüm - elektronikai cikkeknél már egyszerűbb mellényúlni. Erre tekintettel, no meg a közelgő ünnepekre felkészülendő, összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni vásárláskor.


Egyelőre nem sok jel mutat arra, hogy hazánkban idén is megrendeznénk a Ne vásárolj semmit! napot november utolsó péntekjén. Egyelőre nincs se felhívás, se plakát a jeles eseményről, így élünk a gyanúperrel, hogy idén elmarad az esemény, ami nem is csoda, hiszen lassacskán egyébként sem vásárolunk, így az egész akció okafogyottá vált. Igazából mindenkit a saját kezűleg készített meglepetések felé terelnénk, de természetesen nem mindenkinek van meg a garázsban az eszközkészlete ahhoz, hogy egy iPhone-t, egy full HD-tévét, netán egy SSD-vel megáldott noteszgépet fabrikáljon. Nincs mit tenni, időnként elkerülhetetlen a vásárlás.

 

Mire figyeljünk?


Amint kiszemeltük a potenciális ajándékot, már csak egy kérdést kell feltennünk magunknak: online vagy offline akarunk vásárolni? Ha paraméterek alapján döntünk, akkor a mérleg nyelve a webshopok felé billen, míg ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes egy elektronikai áruházba, illetve hipermarketbe elzarándokolni, hogy saját szemünkkel láthassuk, kezünkbe vehessük a lehetséges jelölteket. Persze a kedvezőbb ár miatt ez esetben is dönthetünk egy online kereskedő mellett, míg ha az adott árucikk csak külföldről beszerezhető, akkor nincs is más választásunk.


Elsőként nézzük a tradicionális esetet. Ha boltban vásárolunk, mindenképpen próbáljuk ki a kiszemelt terméket. Korábbi cikkünkben (2012. június – Teszteljen vásárlás előtt) már bemutattuk, mire érdemes odafigyelni, most általánosan csak annyit mondanánk, hogy bátran nyomkodjunk meg mindent. Ezen felül amint hazaértünk, mindenképpen próbáljuk ki a terméket. Lehet, hogy a csomagolás megsérül, de még ez is jobb, mint hibás terméket rakni a karácsonyfa alá.

 

Online buktatók


Mivel a webes vásárláskor távol vagyunk a kereskedőtől, akinek nem láthatjuk sem a raktárát, sem a fizimiskáját, érdemes körültekintőbbnek lenni. Az online vásárlást egyébként biztonságosnak tartjuk, csak mint ahogy az élet más területein, úgy itt is vannak svindlerek. Egyrészt jó előre érdemes a fejünkbe vésni, hogy a netes vásárlások a távollévők között megkötött szerződések körébe tartoznak, melyhez hozzátartozik az elállási jog és a termék visszaküldésének a joga. Azaz ha nem azt kapjuk, amit megrendeltünk, vagy a minőség kifogásolható, akkor ne teketóriázzunk, nyugodtan küldjük vissza.


Mindez együtt jár azzal, hogy az online bevásárlást már november közepén érdemes elkezdeni, hogy minden ajándék időben megérkezzen, és az esetleges hibás teljesítések is korrigálhatók legyenek. Emiatt mindenképpen nézzünk utána, hogy az adott kereskedő milyen szállítási időt garantál, és a karácsonyra tekintettel meghatározott-e külön kitételt. Ha ilyen információt nem találunk, akkor érdeklődjünk. Ha elérhetőségeket sem találunk, inkább lépjünk tovább és keressünk másik boltot. Kell lennie például egy e-mail és egy postai címnek, illetve egy telefonszámnak, ezen felül érdemes előre elolvasni a webáruházakban közzétett vásárlási feltételeket.


Végezetül fontos, hogy amint átvesszük a terméket, alaposan vizsgáljuk meg. Ha lehet, kérjük meg a kézbesítőt, hogy várja meg, amíg megbizonyosodunk a termék sértetlenségéről, valamint a kapcsolódó dokumentumok meglétéről. Ha valami nincs rendben, ne vegyük át a csomagot! Ha ugyanis megsérült a termék, akkor azért a kereskedő, illetve a kiszállító felel. Amennyiben a pakkban nem az általunk rendelt termék van, vagy az átvételi díj magasabb, mint ami a visszaigazolásban szerepel, akkor sem vagyunk kötelesek átvenni a küldeményt.

 

Noteszgép


Ha általános célra vásárolunk gépet, akkor a hordozhatóság és a hosszabb üzemidő miatt a 11 hüvelyk körüli subnoteszokat ajánljuk, míg ha szerettünk játszani is akarna, akkor 15 hüvelykes kijelzőméret alatt ne nagyon keresgéljünk. Persze utóbbi esetben mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk, talán jobban megéri egy PC-t építeni. A memória és a tárhely mérete, a képernyő fényereje csupa olyan tényező, amire mindkét esetben fordítsunk különös figyelmet, illetve nem árt az sem, ha a grafikus RAM mérete minél nagyobb.

 

Mobiltelefon

 

Az idősebb korosztály tagjai számára az egyszerű olvashatóság miatt a senior készülékek között keresgéljünk. Minden más esetben az okostelefon-palettát érdemes végigbújni. Android, iPhone, Windows Phone, netán Blackberry? Ne döntsünk mi magunk, puhatoljuk ki, hogy szerettünk melyik platformot kedveli, ha egyáltalán van preferáltja. Ha nincs, akkor vegyük számításba azt, hogy mi fontos neki, és minek örülne. Ha például előszeretettel fotóz mobillal, akkor a jobb kamerával rendelkező modellek felé forduljunk.


Táblagép

 

A platformdilemmát e termékcsoportnál sem ússzuk meg, ám itt egy másik fontos döntést is meg kell hoznunk: 7 vagy 10 hüvelykes csodával akarjuk elkápráztatni rokonunkat vagy párunkat? Kétségtelenül bárhogy is döntünk, örülni fognak a táblának. Táblagépeknél mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt kinyitnánk a pénztárcánkat, nyomkodjuk meg az eszközt, hiszen az olcsóbb modelleknél az illesztések ropoghatnak, illetve a kijelző érzékenységében is sokszor lehet találni kivetnivalót. Ha pedig a megajándékozandó személy inkább olvasni szeret, akkor az e-olvasókat is vegyük számításba.


Fényképezőgép

 

Sokak számára a magasabb megapixelszám még mindig az elsődleges szempont fényképezőgép választásakor, pedig vannak ennél fontosabb tényezők is. Gondolunk itt az optikára, a fizikai szenzorméretre, a gombokra, a gyors rendszerfelállásra és így tovább. Ha az ajándékozott inkább hobbiból készít fényképeket, akkor válasszunk a kompakt modelleket, ha előszeretettel jár vízpart mellé, akkor azon belül is keressük a strapabíró darabokat. Ám amennyiben a fényképezést már művészi szinten űzi a célszemély, akkor kizárólag tükörreflexes termékekben gondolkodjunk.

 

Tévé


Ez az a kategória, ahol a méret a lényeg. Minél nagyobb, annál jobb. Persze ezen túl nem mindegy, hogy LCD vagy plazma - otthoni körülmények között utóbbi jobb kontrasztarányt kínál, ám konzolok mellett beéghetnek pixeljei, illetve a fogyasztást vizsgálva az LCD-k takarékosabbak. Ezen felül érdemes smart modelleket keresni, ami magával hozza, hogy a beépített Wi-Fi hamar meghálálja magát, illetve érdemes odafigyelni a platformok alkalmazásellátottságára, mivel itt nagy eltérések vannak. A 3D-képesség sem árt, egyszer még hasznos lehet.


Játékkonzol

 

Nyakunkon az új generációs konzolok - lehet, hogy érdemes lenne még egy fél évet várni a beszerzéssel. Persze ha szerettünk már nagyon játszana, akkor vagy egy a PlayStation vagy egy Xbox jó választás lehet. Utóbbi a Kinect, plusz az Xbox mögött lévő Live szolgáltatás miatt talán inkább ajánlható. Ezen felül próbáljuk megtudni, hogy melyik játék az, amire vágyik, hiszen nagyobb lesz az öröm, ha azt azonnal a gépbe tudja helyezni. Ha pedig út közben játszana, akkor a kézikonzolok mellett az okostelefonok is szóba jöhetnek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.