Hirdetés

Karácsonyi spam őrület

|

A spam elleni küzdelem mellett szabályozást sürget az F-Secure.

Hirdetés

A kéretlen leveleket küldők minden évben kihasználják az alaszkai aranylázhoz hasonló karácsonyi vásárlási őrületet, de ebben az évben egy egészen új jelenségnek lehetünk tanúi, vagy inkább áldozatai. Néhány „szerencsétlen” esemény véletlen egybeesése miatt ugyanis a levélszemét mértéke soha nem tapasztalt mértékben nőtt. Bár az e-mailek mennyiségét megbecsülő statisztikák többnyire ellentmondók és megkérdőjelezhetők - hiszen ki tudná pontosan megállapítani, hogy mekkora a világon a teljes e-mail forgalom és mennyi ezek közül a levélszemét -, egy dologban minden statisztika egyetért: még soha nem kaptunk ennyi elektronikus levelet kéretlenül.

 

A 2006-os karácsonyi rohamnak három oka van. Egyrészt az ünnepek körüli bevásárlási láz, másrészt az utóbbi évek e-mail férgei – különösen az ősszel felfedezett Warezov – által létrehozott hálózatok elérték azt a szintet, amikor már hihetetlen mennyiségű spam továbbítására képesek. Harmadrészt pedig a kéretlen levelek küldői olyan módszereket alkalmaznak, amelyek segítségével üzeneteik tartalmát folyamatosan változtatják, így kijátszva a korábban hatásos levélszemét-szűrőket.

 

Az F-Secure által becsült számok is alátámasztják a kutatók feltételezéseit. Az elmúlt egy évben kétszeresére nőtt a most már többnyire képeket tartalmazó spamek átlagos mérete. Továbbá két év alatt megháromszorozódott a csaliként létrehozott postafiókokba küldött levélszemét mennyisége is. A növekedés mértéke ugyanakkor nem volt állandó, ugyanis az utóbbi egy évben jelentősen fokozódott. Az előző két adatra alapozva szintén elmondható, hogy a spamek byte-ban mért terjedelme több mint tizenötszörösére nőtt két év alatt.

 

Az F-Secure álláspontja szerint a levélszemét mennyisége hamarosan eléri azt a szintet, amikor már csak a nemzetközi szabályozás állíthatja meg annak további növekedését.


Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.