Hirdetés

Károsak a szerverfarmok?



|

Hirdetés

Ezek a szerverfarmok egyébként általában olyan többemeletes épületek, melyek szinte minden szintjén, minden teremben, sőt sok esetben még a folyósokon is számítógépek százai kapnak helyet. A kritikusok azt állítják, hogy az ilyen szerverfarmok legtöbbje rendkívül gazdaságtalanul működik, pocsékolja az elektromos energiát, rendkívül kevés új állást biztosít, és ráadásul a városok központi helyén rontja a városképet. A szerverfarmok üzemeltetői és támogatói ezzel természetesen nem értenek egyet, elmondásuk szerint manapság egyre több cég már nem is tudna létezni a megfelelő szerverfarmok nélkül, hiszen a rendkívül magas biztonsági és teljesítménybeli igények megkövetelik az ilyen létesítményeket.

A szerverfarm ellenes közhangulat rendkívüli módon megnehezítette többek közt a U.S. Dataport cég dolgát is, hiszen a cég nem titkoltan a világ legnagyobb szerverfarmját kívánja a közeljövőben létrehozni San Jose-ban (Kalifornia). Az 1,2 milliárd dolláros óriásvállakozás keretein belül tíz légkondicionált óriás raktárban több mint 700 ezer négyzetméteren szeretnék szerverek ezreit üzemeltetni. Az egész létesítmény fogyasztása eléri majd a 180 megawattot, ami körülbelül egy szinten van egy Honolulu méretű város elektromos fogyasztásával. Hosszadalmas küzdelmek után végülis idén május elején a San Jose-i városi tanács engedélyt adott az óriás szerverfarm létrehozására, melyet a tervek szerint a jövő év második negyedévében nyitnak majd meg.





"Nagyon nehéz volt a különböző építési és működési engedélyek beszerzése. Szinte minden lehetséges dologba belekötöttek a különböző hivatalokban, így például a szünetmentes energia ellátást biztosító diesel motoroktól kezdve, a szerverfarm elektromos energia fogyasztásáig, szinte mindent tüzetesen megvizsgáltak." - nyilatkozta John Mogannam, a U.S. Dataport cég alelnöke.

A mostani szerverfarm ellenes hangulat kialakulásában egyébként rendkívül nagy szerepet játszottak a közelmúltban Kaliforniában elszaporodott áramkimaradások, melyekért sokan a szerverfarmokat teszik felelőssé. Tény, hogy a világon a legtöbb szerverfarm Kaliforniában van, és az is tény, hogy a város vezetőségének állandóan küzdenie kell azért, hogy a terület áramellátása folyamatos legyen.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.