Hirdetés

Kartellvád a DRAM gyártók ellen



|

Hirdetés

A dokumentumok szerint a Mcron, az Infineon, a Samsung és a Hynix konkrét lépéseket tett áraik egyeztetéséről abban a reményben, hogy lehetetlenné tegyék a Rambus által tervezett rivális szabványt. Az USA igazságügyi minisztériuma már el is kezdte a vizsgálatot, hogy a DRAM gyártók megsértették-e a trösztellenes törvényeket.
A DRAM lapkák gyártói évekig pereskedtek a Rambusszal, amely szerintük megengedhetetlen módon befolyásolta a memóriaszabványokat kezelő testületet, hogy vegyék fel az általuk szabadalmaztatott technológiát az SDRAM és a DDR SDRAM szabványokba. De több közelmúltbeli bírósági döntés helyt adott a Rambus állításának, miszerint a JEDEC szabványosítási politikája nem rendelkezik arról, hogy a Rambusnak milyen módon kell közzétennie szabadalmait. Ezekkel a döntésekkel elhárult az akadály, hogy a Rambus pert indíthasson a DRAM gyártók ellen. Az FTC keresetének elutasításakor közzétett dokumentumok muníciót szolgáltatnak a cég jogászainak, hogy bizonyítsák: a DRAM ipar szövetkezett a Rambus és az Intel ellen, hogy tönkretegyék a Rambus memóriatechnológiájának piacát.




Mint ismeretes a ’90-es évek végén az Intel a Rambus RDRAM technológiáját akarta memóriaszabvánnyá tenni, mivel teljesítményét jobbnak ítélte a DDR SDRAM-énál. A DRAM gyártók megijedtek, hogy visszaminősülnek az Intel és a Rambus gyártóüzemeivé, és Farhad Tabrizi, a Hyundai Electronics (a mai Hynix) egyik vezetője egy 1996-os megbeszélésen azzal fordult a többi DRAM cég vezetőjéhez, hogy „szükségünk van egy egységes stratégiára”. A többi közismert: 1997 és 2001 között olyan alacsony szinten tartották az RDRAM termelést (és magasan az árakat), hogy végül a Dell, a Compaq és az AMD a DDR SDRAM szabványosítása mellett döntött, amihez 2001 végén az Intel is csatlakozott, amikor bejelentette, ejti SDRAM-mal kapcsolatos terveit.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.