Hirdetés

Kémprogramot terveztek bevetni a jogvédők



|

Napvilágra került levelezésük: kalózok ellen spyware alkalmazást és torrent oldalak elleni támadást vetett be a MediaDefender.

Hirdetés

A MediaDefender egy kalózkodás és fájlmegosztó hálózatok elleni cég, mely a szórakoztatóipar nagy jogtulajdonosaival működik együtt, hogy meghiúsítsa a jogvédett tartalmak forgalmazását. Az általa kergetett Torrent társadalom most alaposan belemart üldözője lábszárába, közkinccsé téve a cég igencsak megkérdőjelezhető módszereit leleplező belső levelezését. A mintegy hatezer küldeményt tartalmazó fél évet átfogó levélhegy szombat óta vágatlanul és cenzúrázatlanul elérhető Torrenten, sőt, már weboldalon is, rendszerezve itt. Mellesleg azért volt lehetséges a levelek eltulajdonítása, mert egy alkalmazott minden egyes levelét óvatlanul átirányította Google postafiókjába, amit sikerült feltörni. (Nem lennénk most a helyében.)

 

A lehúzó e-mail üzenetek közül nem egy szól a MediaDefender egyik korábbi megkérdőjelezhető akciójának leplezéséről. Arról az ez évben indított csali közösségi video oldalról van szó, mely a leleplező TorrentFreak szerint pusztán mézesmadzag volt gyanútlan feltöltők számára. A MiiVi névre hallgató szolgáltatást a levelek bizonysága szerint a MediaDefender indította, utóbb pedig igyekezett elhatárolódni attól. A MediaDefender júliusban már azt nyilatkozta, hogy a MiVii-t csak belső, kísérleti projektnek szánta, de a levelezést olvasva ez nyilvánvalóan hamis kijelentésnek bizonyul.

 

A MiiVii feladata lett volna még tőrbe csalni azokat, akik jogvédett tartalmakat szándékoztak letölteni onnan. Más üzenetek tanúsága szerint a cég tervei közé tartozott, hogy a MiiVi-n közzétett kliens alkalmazással zombivá alakítsa a felhasználó gépét, mely így hamis torrent tartalmak közzé tételével rontotta volna a letöltések hatékonyságát, egyúttal megterhelve a letöltők számítógépét is. A gyorsabb le- és feltöltést ígérő kliens program egyúttal illegális anyagok után is hivatott volt kutatni a felhasználók gépén és elküldeni a digitális „feljelentést" a MediaDefendernek.

 

A MiiVi már rég nem üzemel, de a MediaDefender továbbra is hígítja a Torrent anyagokat félrevezető megosztásokkal. A napvilágra került levelezés olyan kínos részleteket vet fel, melyek ismét megkérdőjelezik a „jó fiúk" tisztaságát és az egész jogháború erkölcsi alapjait gyengítik. Annyi bizonyos, hogy mi a médiacégek nevében nem mernénk közösséget vállalni a jövőben a MediaDefender névvel - bár, ha emlékszünk még a Sony rootkit ügyére, a nagyoknak sem kell a szomszédba menniük egy kis tisztességtelenségért.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.