Hirdetés

Kereket oldott a Silk Road 2.0 üzemeltetője



|

Három moderátorának letartóztatása után inkább lapul a gazban az illető.

Hirdetés

Október elején az FBI hatalmas áttörést elérve lekapcsolta a Tor hálózat egyik bugyrában már 2011 februárja óta üzemelt Silk Road portált. Az online piacon gyakorlatilag bármivel lehetett Bitcoinokért kereskedni: a legnagyobb sztár a drog volt, de többek közt fegyvereket, ékszereket és cigarettát is árultak az eladók.

Hirdetés


Az akció során a FBI-nak nemzetközi együttműködéssel sikerült lefoglalnia a portált kiszolgáló szervereket, továbbá San Franciscóban letartóztatták a Dread Pirate Roberts nicknevet használó, feltételezett – és mindent tagadó – alapítóját is.


November elején a portál új üzemeltetővel és nagy ambíciókkal újraindult, azonban december 20-án az FBI letartóztatta három moderátorát, mire hirtelen felindulásból az új Dread Pirate Roberts (kreatív névválasztás) leállította Silk Roadot, most pedig úgy tűnik határozatlan időre inkább kereket oldott.


A webhelyet helyette egy Defcon álnevet használó személy kapcsolta vissza, azonban súlyos problémát jelent, hogy nem képes feloldani a Silk Road letéti rendszeréhez tartozó Bitcoin-számlát. Ennek célja a vásárlók és eladók megvédése: a vásárló kifizeti a köztes pénztárcába a termék árát, majd annak sikeres megérkezése után engedélyezi az eladónak való átutalását. A moderátorok letartóztatása utáni vészleálláskor a rendszer biztonsági mechanizmusa „befagyasztotta” ezt a köztes tárcát, felnyitni csak egy jelszó birtokában lehet.


Ezt Defcon saját állítása alapján valamiért nem kapta meg, így az épp bújócskázó Dread Pirate Roberts II. segítsége nélkül nem tud mit tenni. Az éppen aktuális üzemeltető szerint a legrosszabb esetben a portál nyereségéből lesznek kártalanítva a pórul jártak, ám az utóbbi napok eseményei fényében kérdéses, hogy mennyire lehet komolyan venni a Silk Road 2.0-t.


(Forrás: Mashable | Fotó: West Midlands Police)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.