Hirdetés

Keresőmotorok harca



|

Hirdetés

Az Internetet felépítő számítógépeken tárolt információk alkotják a világ legnagyobb információs adatbázisát. Ugyanakkor a tárolt adatok mennyisége nehézzé teszi a számunkra fontos információ megtalálását, ezért keresőmotorok segítik a felhasználókat abban, hogy megtalálják az általuk keresett honlapokat. A honlapok közötti keresés néhány megadott kulcsszó alapján történik, amik felhasználásával a keresőmotor egy kulcsszavakkal indexelt adatbázisban választja ki a keresett címeket. Az indexelés egyedi technológián alapul, ami a Google esetén a PageRank, még az alltheweb esetén a Fast Search & Transfer's (FAST) technológia. Mindegyik technológia lényege, hogy képes legyen minél gyorsabban és pontosabban keresni a honlapokat tartalmazó adatbázisban.


Forrás: Google.com


A felhasználó által begépelt kulcsszavak továbbítódnak egy távoli szerverhez, ahol a könyvek szójegyzékéhez hasonló formában vannak szervezve az adatok. Egy ilyen szerver több összekapcsolt számítógépből áll, amelyek közel valósidejű keresést tesznek lehetővé. A Google esetén 10 000db Linux operációs rendszert futtató gép alkotja a keresési adatbázis feldolgozó egységét. A második lépésben a megkeresett indexek segítségével kiválasztódnak a megfelelő honlapok, majd ezek a felhasználó számára elérhetővé vállnak.

A fejlett keresőmotorok által nyújtott gyors és egyszerű keresés egyre inkább átveszi a hagyományos keresési eljárások szerepét.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.