Hirdetés

Kétszer is lesújtott a kalapács



|

Hirdetés

Az Intel és a VIA közti per még 2001-ben robbant ki, amikor az Intel azzal vádolta meg riválisát, hogy öt törvényileg védett szabadalmát is megsérti. A VIA védekezésében sérelmezte, hogy a processzorgyártó óriás folyamatosan a piaci versenyt rombolóan viselkedik, épp ezért nem jogosult arra, hogy erőszakkal tartassa be szabadalmainak védelmét. 2002 áprilisában az Intel kérésére a bíróság elutasította a VIA versenytörvényre hivatkozó védekezését. A cég fellebezett.

A feljebbviteli bíróság december 23-án úgy döntött, hogy a VIA-nak ad igazat, a korábbival szemben teljesen ellentétes ítéletet hozva. Döntésükben kifejtették, nem hagyhatják a VIA álláspontját figyelemen kívül, mert szabadalmai és korlátozott licencelési politikája révén az rendkívüli mértékben megerősítené az Intel dominanciáját a világpiacon, és bevehetetlen pozíciót biztosítana egy olyan technológiát tekintve, ahol a kompatibilitásnak nagy jelentősége van. A feljebbviteli bíróság tehát jóváhagyta, hogy a VIA az Intel versenyellenes viselkedésére vonatkozó védekezéssel élhessen a leendő tárgyaláson. A bíróság továbbá kötelezte az Intelt a meghallgatások során felmerült jogi költségek kifizetésére.

A Microsoft és a Sun jogi tusája Java ügyben szinte egyidős a platform-független programozási nyelvvel. A perlekedés nemvárt fordulatot hozott december 23-án, amikor a bíróság egy előzetes ítéletében arra kötelezte a Microsoftot, hogy a Sun által készített Java változatot építse be a Windowsba. Mint ismeretes, a Microsoft megszüntette a közvetlen Java támogatását a Windows XP operációs rendszer megjelenésekor. A futtatómodult a Windows Update oldalakról lehetett letölteni.

"A verseny nem egy díj megnyeréséről szól; mélyebb értékei abban rejlenek, hogy mindenkinek, aki vállalkozik a versenyre, lehetőséget adjunk arra, hogy bemutassa, mennyit ér." -- írta a bíró döntésében. "Ha a .NET végül jobb terméknek bizonyul a Javánál, bizonyára uralni fogja a piacot."

A Sun közleményében mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára óriási győzelemnek titulálta a döntést, amely minden bizonnyal "pontot tesz a Microsoft a Java platformot veszélyeztető gyakorlatára".

A Microsoft azonnali fellebezést jelentett be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.