Hirdetés

Kettészakad a Barnes & Noble



|

A könyvkiadó a Nook HD és Nook HD+ tábnlák gyártását is leállítja.

Hirdetés

A Barnes & Noble két különálló cégre bomlik: az egyik a Nook hardverek fejlesztésével, a másik pedig a könyvkiadással forgalmazással fog foglalkozni a jövőben. Michael Huseby, a vállalat vezérigazgatója szerdán, a 2014-es üzleti év negyedik negyedéves eredményeiről szóló pénzügyi jelentés közzététele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón kijelentette: „Határozottan úgy látjuk, hogy ezeknek az üzletágaknak akkor van a legnagyobb esélyük arra, hogy vonzóvá váljanak a részvényesek számára, ha pénzügyi és működési szempontból is külön-külön menedzseljük őket.”

Hirdetés

A Barnes & Noble egykor az USA legnagyobb könyvkiadója volt, de az utóbbi években jelentősen visszaesett a részesedésük a piacon. A cég 2009-ben mutatta be a Nook e-könyvolvasót, céljuk az volt, hogy a meglepően szofisztikált eszközzel valódi konkurenciát teremtsenek az Amazon Kindle-jének. Igyekezetük sajnos hiábavalónak bizonyult. Az Amazon fölényesen nyerte az e-könyvháborút; a Nook-üzletág veszteségei miatt tavaly a korábbi vezérigazgatónak is mennie kellett.

A Barnes & Noble jelentése szerint a negyedik negyedben 25 millió dollárral csökkentek a cég Nook-olvasókból és e-könyvekből származó bevételi, ami éves összehasonlításban több mint 22 százalékos visszaesést jelent. A Nook tavaly sem muzsikált jobban, 2013-ban összesen 274 millió dollárral (40 százalékkal) termelt kevesebbet, mint az azt megelőző évben. A vállalat hagyományos könyvek értékesítésével foglalkozó divíziója már valamivel jobban muzsikál, 2013 negyedik negyedévéhez képest kevesebb, mint egy százalékos bevételnövekedést mutatott.

A vállalat kettévágásának következtében a Nook HD és a Nook HD+ táblagépek gyártását is beszüntetik. Marad viszont a Samsunggal közösen gyártott Samsung Galaxy Tab 4 Nook tablet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.