Hirdetés

Ki nyerte Floridát? Vita a szavazógépekről



|

Hirdetés

A kutatók csütörtökön azt állították, hogy a felfedezéseik kérdésessé teszik a túlnyomórészt demokrata bejegyzett szavazóknak otthont adó Broward, Palm Beach és Miami-Dade községek szavazási eredményeit.

A statisztikai modellek szerint e három község szavazói 130000-260000-rel több szavazatok hoztak Bush javára, mint ami az utólagos elemzés alapján várható lett volna - állítják a kutatók. "Valami nagyon nem stimmelt Floridában az elektronikus választás során" - jegyezte meg Michael Hout szociológia professzor, aki a kutatást vezette. Hout szerint annak az esélye, hogy a véletlen okozta a Floridában tapasztalt statisztikai eltéréseket, kevesebb mint 1:1000, ezért az eredmények felülvizsgálását kérvényezte. "Olyan, mint egy füstjelző, ami csipog. Mi felhívjuk Florida figyelmét, hogy nézzék meg: ég-e a ház." - magyarázta Hout. A statisztikai eltérések még nem lettek volna elegendőek John Kerry demokrata jelölt megválasztásához, aki több mint 377 ezer szavazattal maradt le Bush mögött Floridában. A Berkeley kutatói a nyilvánosan hozzáférhető floridai szavazói adatokat használták föl az eredményeik kinyerésésre, egy úgynevezett többszörös-regressziós eljárással, amely már a 2000. év Palm Beach-i választása során is felfedett problémákat. Az eljárás során létrehoznak egy statisztikai modellt, amely egy sor tényező alapján jelzi előre egy régió szavazási mintáját, mint például a térségen belüli szavazókészség, a családok átlagos jövedelme, valamint a lakosság életkora és faji aránya szerint. "Azt vettük észre, hogy három megye magasan kitűnt a kivételek közül. Ezek a községek jelentős eltérést mutattak attól, ami várható lett volna." - mondta Hout. A statisztikai modelljüket felhasználva a kutatók kimutatták, hogy Bushnak 28 000-rel kevesebb szavazatot kellett volnak kapnia Broward megyében, mint 2000-ben; azonban végül 51 000-rel több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt. Palm Beach megyében, ahol Bush 41 000 szavazatot kapott, a Berkeley-i kuatás 8900-al több szavazat elvesztését mutatta ki. Miami-Dade megyében a modell szerint Bush-ra 18 400-an kellett volna, hogy szavazzanak; valójában 37 000 szavazatot kapott.

A szóban forgó megyékben az Election Systems & Software, valamint a Sequoia Voting Systems szavazógépeit használták. Hout nem tudott magyarázatot adni arra, hogy néhány floridai megye miért produkált ekkora eltéréseket, míg mások nem, azonban felhívta arra a figyelmet, hogy az olyan községek mutattak eltérést nagyobb számban, amelyek a 2000. évi választáskor a demokrata Al Gore-ra szavaztak. Hout szerint ez egy nagyon fontos nyom, amin a vizsgálatot végzők elindulhatnak. A kutatók vádjait ellensúlyozza az a tény, hogy számos túlnyomóan republikánusokból álló szavazóközségben pontos eredményeket hozott a statisztikai modell, helybenhagyva még a sokak által vitatott Ohio-i eredményeket is.

A szavazógépek használata mellett kardoskodó Information Technology Association of America (ITAA) szóvivője szerint a Berkeley-i kutatók egyszerűen ignorálták a politikai, szociális és technológiai tényezőket, amelyek a választást befolyásolták. "Nem tiszta számunkra az, hogy a szempontokat, amely szerint az elemzők elkészitették tanulmányukat egy sor egyéb szempont fölé kellene-e helyeznünk, amely befolyásolhatta a szavazók döntését" - mondta el Charles Greenwald, az ITAA szóvivője egy e-mail-en folytatott interjúban. Greenwald azt is kritizálta, hogy a kutatás eredményeit hivatalosan senki sem ellenőrizte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.