Hirdetés

Kilenc és fél: CorelDRAW 10



|

Hirdetés

Aki figyelemmel kíséri a kanadai cég sorsát, tisztában van azzal, hogy a Corel ennél jóval szebb napokat is megélt már, kicsit zűrös mostanában körülötte az élet. Folyamatosan érkeznek a hírek a komoly pénzügyi gondokról, leköszönt az egy személyben alapító elnök és ügyvezető igazgató Michael Cowpland, továbbá felszámolták teljes írországi kirendeltségüket. Ugyanakkor még a tavasszal meglepetésszerűen felvásárolták szinte a teljes MetaCreations termékskálát, nemrégiben pedig nem más fektetett tőkét a cégbe, mint a Microsoft. Mindezek után azt hihetnénk, hogy az egyik zászlóshajónak számító termékük új, ráadásul jubileumi verziójában valami falrengető nagy újdonsággal rukkolnak majd elő, amitől az rendkívül népszerű lesz, és így egy kicsit anyagilag is helyrerakja a céget. Belátom, talán túlzóan optimista feltételezés volt ez részemről, de ha figyelembe vesszük a program -- főleg külföldön --jelentős tömegbázisát, egyáltalán nem alaptalan.
Nos, újdonság, az van a CorelDRAW 10-ben, nem is kevés, csak éppen a falrengetés maradt el, de az nagyon. Az egésznek egy kicsit “lejárt lemez” mellékíze van, hiszen az új verziót méltató “jelmondatok” –- gyorsaság, hatékonyság, kényelem stb. -– most már a sokadik generáció óta állandó jelzőként kísérik a terméket, és bár nagyon jól hangzanak, kezdenek kissé unalmassá válni. Különösen érthetetlen, hogy jóformán semmit nem sikerült profitálni a MetaCreations felvásárlásából, és igazából adósak maradtak a válasszal a fő konkurens Adobe szintén mostanában megjelenő termékeiben levő, egy-két valóban figyelemfelkeltő funkcióra, pedig ezek már ismertek voltak az év elején is.
A DRAW és a PHOTO-PAINT mellett napvilágot látott a Corel R.A.V.E., teljes nevén Real Animated Vector Effects, amely a DRAW igazi kistestvérének tekinthető, mivel az egy arra a megszólalásig hasonító, vektor alapú animációkészítő. A már említett Canto Cumulus Desktopon kívül megtalálható még a Bitstream Font Navigator 4.0-s verziója, valamint a Corel TRACE 10, a Corel TEXTURE 10 és a Corel CAPTURE 10. A programozni vágyók számára igazi csemege a Microsoft Visual Basic for Applications 6.2 beépítése, további jó hír, hogy e témában a Help állományok rendkívül gazdag információforrást jelentenek.
A CorelDRAW 10 fejlesztése tehát kezdettől fogva a már meglévő funkciók és tulajdonságok gyorsabbá, jobbá és hatékonyabbá tétele köré összpontosult. Vegyük például a felhasználói felületet, amely nagyjából változatlan maradt, a kisebb átalakítások elsődleges célja pedig az egységesítés volt, hogy az azonos funkciók mindhárom fő programban ugyanott legyenek, ugyanazok az ikonok jelöljék őket, ugyanolyan párbeszédablakokban jelenjenek meg, és persze ugyanúgy működjenek. A régi felhasználók számára ez azért jó, mert nem kell újratanulni a programok kezelését, míg a programcsomaggal most ismerkedők így könnyebben eligazodnak, gyorsabban otthon érezhetik magukat. Ez volt -- és maradt továbbra is -- a CorelDRAW egyik legnagyobb erőssége: az, hogy a szinte teljesen kezdők is rövid ismerkedés után tökéletesen elboldogulnak vele.
Lényeges újítás a RealTime Preview (magyarul talán valós idejű előnézet), amely azt a célt szolgálja, hogy a program minél gyorsabban jelezze számunkra egy-egy funkció vagy speciális effektus eredményét, annak véglegesítése nélkül. A látottak alapján módosíthatunk a paramétereken, majd dönthetünk úgy, hogy elfogadjuk a kapott eredményt, vagy mégsem.
Több fontos újdonságot találunk a körvonalakkal és kifestésekkel kapcsolatban. Mostantól lehetőségünk van több kijelölt rajzelem körvonalának csak egy-egy paraméterét megváltoztatni a többi figyelmen kívül hagyásával. Az ehhez tartozó párbeszédablakba végre bekerült a “nincs kifestés” opció is. Régen vártuk már, hogy ne csak a kifestéshez, de a körvonalhoz is rendelhessünk átlátszóságot –- immáron ez is megvalósult. A textúrás kifestés ezentúl alapértelmezés szerint a dokumentummal megegyező felbontásban jön létre, és az objektummal együtt tükrözhető, így folyamatos mintázatú ábrákat hozhatunk létre.
Komoly mértékben fejlődött a szövegek és a betűkészletek kezelése, illetve az ehhez kapcsolódó felhasználói felület. A legfontosabb újdonság, hogy most már többnyelvű dokumentumokkal is dolgozhatunk. A program az éppen kiválasztott billentyűzetkiosztáshoz tartozó nyelvet automatikusan hozzárendeli a bevitt szöveghez, de természetesen lehetőség van ennek felülbírálatára is. Az aktuális nyelvnek megfelelően törtéínik a helyesírás- és a nyelvtani ellenőrzés -- és kívánságra az elválasztás is --, illetve az aktuális nyelv szinonimaszótára használható, ráadásul az összes nyelvi eszköz egyszerre elérhető egy új, közös ablakban. Jó hír, hogy a program beépítve tartalmazza, sőt a területi beállításoktól függően akár automatikusan telepíti is a magyar helyesírás-ellenőrzőt.

A CorelDRAW 10-es csomagjáról részletesebben olvashatnak a PC World 2001. januári számában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.