Hirdetés

Kimagasló pénzügyi évet zárt az Apple



|

Hirdetés

Bár az előrejelzések is optimistának tűntek, a végeredménytől a teljes vezetőség eufóriában lebeg.

A vállalat hosszú történelmének eddigi legnyereségesebb negyedévét zárta: a negyedik negyedévben 430 millió dollárnyi, azaz részvényenként 50 centes nyereséget zsebelhettek be, míg az előző pénzügyi év azonos időszakában ennek alig negyedét, 106 millió dollárt, tehát részvényenként 13 centet kerestek.

Ez a nyereség összesen 3,68 milliárd dollár forgalomból származott, mely a tavalyi hasonló időszak összforgalmához (2,35 milliárd dollár) mérve szintén jelentős növekedés. A tavalyi 27 százalék helyett az árrés is 28 százalék fölé emelkedett.

A növekedés két hajtóereje a folyamatosan sikertörténetet író iPod üzletág, és az új erőre kapott Mac részleg. Igaz, a Mac-ek főleg Amerikában népszerűek újra, de az iPod-ok eladása nemzetközi szinten is folyamatosan a csúcson van. 1.236.000 Mac és 6.451.000 iPod fogyott el a negyedik negyedévben, tehát a számítógépekből 48, míg a médialejátszókból 220 százalékkal nőtt a forgalom a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

A negyedév eredményein alapulva a teljes pénzügyi év végösszegei is az Apple életének legjobbjai, 13,93 milliárd dollár összforgalomból 1,335 milliárd dollár volt a nyereség, ez forgalmi szinten 68 százalék növekedést, míg a nyereséget tekintve álomszerű 384 százalékos robbantást jelentett.

"Nagy örömmel zárjuk cégünk történelmének eddigi legjobb évét, köszönhetően a forgalom 68 százalékos és a nyereség 384 százalékos növekedésének," - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. "Ezt a sikert a termékfejlesztésre fordított kreatív energiánk gyümölcsének tekintjük, és nagy izgalommal várjuk a 2006. évre tervezett új termékeink piaci fogadtatását."

"Az előző év negyedik negyedévéhez képest 48 százalékkal növekvő értékesített Mac darabszám és a már sorozatban tizedik rekordnagyságú iPod forgalmunk elégedettségre ad okot." - mondta Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi igazgatója. "2006 első pénzügyi negyedévére előre tekintve 4,7 milliárd USD körüli forgalomra és részvényenként várhatóan 46 cent körüli üzleti nyereségre számítunk, a GAAP szabályok szerint számítva." Egyelőre tehát úgy tűnik, újra kivirágzott az "almafa", és a jövőre nézve is jók a kilátások...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.