Hirdetés

Kína komoly befolyást szerzett a legfontosabb amerikai cégekben



|

Kína jelentős tulajdonrészt szerzett a nemzetbiztonsági szempontból fontos amerikai vállalatokban. Az USA kormánya aggódik.

Hirdetés

Az Egyesült Államok külföldi befektetéseket felügyelő kormánybizottságának (Committee on Foreign Investment in the US, CFIUS) jelentése szerint 2012-re Kína vált a legnagyobb külföldi befektetővé azokban az amerikai cégekben, amelyek az USA nemzetbiztonsága szempontjából „kritikusan fontos technológiákat” fejlesztenek, különféle szolgáltatásokat nyújtanak a kormánynak vagy a hadseregnek, esetleg titkos információkhoz férnek hozzá.

A CFIUS legfontosabb feladata azoknak a cégegyesítéseknek, felvásárlásoknak és más tranzakcióknak a felülvizsgálata, amelyek hozzásegíthetik a „külföldi entitásokat” ahhoz, hogy döntő befolyást szerezzenek ezekben a vállalatokban. A bizottság 2010 óta 318 tervezett tranzakciót vizsgált – többségük az ipari szektor szereplőit érintette –; ezek közül negyvenet a vizsgálatok megkezdése után visszavontak.

Hirdetés

Egy ízben maga Barack Obama elnök is bevetette a befolyását: egy olyan szélerőmű-park felállítását vétózta meg, amelyet egy kínai kézben lévő cég építtetett volna az USA tengerészetének egyik fegyverkutatással foglalkozó létesítménye közelében.

Az elmúlt évben a CFIUS kiemelt figyelmet fordított a kínai befektetőkre. A titkosítás alól nemrég feloldott dokumentum szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ázsiai ország egyre nagyobb összegeket fektet az amerikai gazdaságba – egyelőre semmi nem utal arra, hogy elsősorban a nemzetbiztonsági szempontból fontos cégekre fókuszálnának.

A bizottság szerint mindenesetre figyelemreméltó, hogy az általuk felügyelt vállalatokba beruházó országok toplistájának első tíz helyén Kína az egyetlen, amely nem az USA szövetségese.

(Forrás: Quartz)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.