Hirdetés

Kína nyit a Wikipedia felé



|

Kínából is elérhetők a Wikipedia angol oldalai, de Tibet még mindig tabu.

Hirdetés

Kínából is elérhetők a Wikipedia angol oldalai, de a Tibet és Tiananmen kulcsszavak még mindig tabuk.
A Reuters híradása szerint (katt ide) lazul a „Kínai Nagy Túzfal" biztosította információs blokád. Pekingi és sanghaji internetezők múlt szombaton megerősítették, hogy már elérhető a Wikipedia angol változata, mindemellett a kínai nyelvű továbbra is zárolt.


Azért az öröm még nem lehet teljes. Egyrészt semleges kulcsszavakra keresve (mint például Johann Sebastian Bach) ugyan átjöttek a vonatkozó szócikkek, ám például Tibetre rákeresve a böngésző azt jelezte, hogy képtelen az internetre kapcsolódni, másrészt valószínűleg csak egy átmeneti könnyítésről lehet szó, melyet a kínai kormány a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésére, a 2008-as játékok idejére vezetett be.


Kína ma is árgus szemekkel figyeli a médiát és buzgón őrködik a nép véleménye felett, gyakran bezárva vagy cenzúrázva népszerű weboldalakat vagy fórumokat, hogy ellenvéleménynek helye se legyen. A Wikipedia és a Yahoo Flickr gyakran esett már cenzúra áldozatául ezelőtt is, míg a Google YouTube-ját jelentősebb politikai események idejére zárják el Kínában.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.