Hirdetés

Kína több üvegházgázt termel, mint az USA és az EU együttvéve

|

A világ vezetői a New York-i klímacsúcson próbálják rávenni az országot a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére.

Hirdetés

A Global Carbon projekt adatai szerint újabb rekordot döntött Kína széndioxid-kibocsátása. Az ázsiai ország több üvegházhatású gázt termel, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió együttvéve; most először fordult elő, hogy egy főre eső kibocsátása meghaladta az EU-ét. Kijózanító adatok, lesz miről vitatkozniuk az eheti New York-i klímacsúcs résztvevőinek, ahol a világ vezetői megpróbálják rávenni Kínát, hogy fogja vissza a károsanyag-kibocsátását.

Hirdetés

Meglepő, de a fenti adatok ellenére az ázsiai ország máris hozzájárult ahhoz, hogy lassuljon a globális kibocsátás növekedésének mértéke. Tavaly 2,3 százalékkal több szennyező anyagot (összesen 39 milliárd tonnát) eregetett a légkörbe és a vízbe, mint az előző évben – ami valamivel kisebb emelkedést jelent, mint az elmúlt tíz évben, amikor átlagosan 2,5 százalék volt ugyanez az arány. Az enyhe visszaesés főként annak volt köszönhető, hogy valamelyest lassult az ország gazdasági növekedése – de a valódi javulást nem ettől, hanem a nemrég meghirdetett „környezetszennyezés elleni háborútól” várhatja a világ.

Az elmúlt hetekben környezetvédő szervezetek aktivistái több mint kétezer demonstrációt tartottak világszerte, azt követelve, hogy Kína és a hozzá hasonló ipari országok mielőbb vessenek gátat az ipari szennyezésnek. A jelek szerint a növekvő társadalmi elégedetlenség megtette a hatását: a kínai vezetők és szakemberek komolyan gondolkoznak azon, hogyan aknázhatnák ki a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket.

Az ország törvényhozása áprilisban ratifikálta az új, minden eddiginél szigorúbb környezetvédelmi törvényt, amely komolyan hozzájárulhat a szennyezés visszafogásához. A jogszabály értelmében azoknak a területeknek a vezető tisztviselőit, amelyeken olyan gyárak vannak, amelyek kibocsátása meghaladja a megengedett értéket, bíróság előtt vonhatják feleősségre. A környezetvédelmi bírságok felső határát eltörölték; júliusban például tíz szénerőmű üzemeltetőit összesen 158 millió jüanra (~ 25 millió dollár) büntettek, mert az üzemeik kéndioxiddal szennyezték a levegőt. A szigorúbb szabályozás máris érezteti a hatását. A Green Peace jelentése szerint az elmúlt hónapokban Kína 12 különösen energiaéhes provinciája jelentette be, hogy visszafogja a szénfogyasztását.

Persze, a drákói szigor ellenére is időbe telik, mire az új kínai energia- és környezetvédelmi politika hatásai érezhetőek lesznek. A riport szerint az ország széndioxid-kibocsátása az idén 4,5 százalékkal 10,4 milliárd tonnára nőhet – miközben az USA „csak” 5,2, az EU pedig 3,4 milliárd tonna CO2-t enged a levegőbe. Optimista becslések szerint Kína szénfelhasználása leghamarabb 2020-ban csökkenhet, évente átlagosan 0,4 százalékkal.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.