Hirdetés

Kínáé a világ leggyorsabb, menetrend szerint közlekedő vasútja



|

Bár az abszolút rekordernek még mindig a francia TGV-k számítanak, az első kínai fejlesztésű gyorsvasútnak sem kell szégyenkeznie.

Hirdetés

Tagadhatatlan, hogy a Távol-Keleten komoly gazdasági átrendeződés folyik. Ma már nem csak az egykor karmaikat villogtató Kis Tigrisek, hanem Japán is remegve húzódik meg az álmából felébredt sárkány, Kína árnyékában. Az apránként puhuló diktatúra az elmúlt évtizedek leglátványosabb fejlődését produkálta, s minden elemző szerint csak idő kérdése (legfeljebb néhány évtized), hogy minden tekintetben a világ vezető hatalmává váljék.
E célhoz vezető úton apró, de mégsem jelentéktelen lépésnek számít, hogy október 26-án Hangzhou és Hongqiao, Sanghaj két nyugati elővárosa között egy China Railways CRH380A páros óránként 262 mérföldes sebességgel közlekedett. Ez ugyan elmarad egy TGV 2007-ben felállított óránkénti 365 mérföldes rekordjától, ám nem szabad elfeledni, hogy a szerelvény maximális teljesítményének mérésére, képességei határainak felderítésére szolgáló teszt nem egyenlő a menetrend szerinti közlekedéssel. Egyébként mellékelt videón nem tűnne oly hajmeresztőnek a vasúti szerelvény sebessége, ha nem lebegne felette törékeny szitakötőként egy helikopter.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.