Hirdetés

Kisméretű merevlemezek a Toshibától



|

Hirdetés

A cég 2005 közepére tervezi két olyan 1.8-hüvelykes merevlemez kibocsátását, amely az úgynevezett "függőleges adatrögzítés" technológiát alkalmazza. Az új technológia a jelenlegi merevlemezekhez hasonlóan mágnesesen töltött biteken alapul, azonban a jelenlegi vízszintes rögzítés helyett, ahol a tárolt bitek lapos sávokban helyezkednek el, a függőleges rögzítésnél felfelé állnak, ezért kevesebb teret foglalnak el. Ez azt jelenti, hogy több fér el belőlük a lemezen, tehát nagyobb tárolókapacitás érhető el. A Toshiba első két ilyen lemeze 133G bit/négyzethüvelyk adatsűrűséggel rendelkezik, amely 37 százalékkal több, mint a jelenlegi merevlemezek adatsűrűsége - mondta Junko Furuta, a Toshiba tokiói szóvivője. A merevlemezeket használni fogják a hordozható elektronikai eszközökben, mint például a digitális-zenelejátszókban.

A Toshiba egyik legjobb ügyfele az Apple Computer, amely az iPod lejátszóikat használják. A megnövekedett adatsűrűség vékonyabb és könnyebb termékek gyártását teszi lehetővé. A példának okáért az egyik meghajtó csupán egyetlen tányért tartalmaz, és 40GB adat tárolására képes. A Toshiba jelenlegi 40GB-os merevlemeze két tányér felhasználásával nyújtja ezt a a kapacitást. Az egy tányérra való átállás 8mm-ről 5mm-esre csökkentené a meghajtó vastagságát. A Toshiba második merevlemezének két tányérja 80GB kapacitást biztosít, ami rekord az ekkora meghajtóknál; azonban a meghajtók más egyéb fontos adatai, mint például az átlagos elérési idő és a forgási sebesség nem tér el nagyban a Toshiba jelenlegi hasonló méretű meghajtóiétól. A cég nem nevezett meg megközelítő árat; a mintameghajtók mostantól elérhetőek 120 000 yen (1145 dollár), illetve 150 000 yen áron. A gyártó a közeljövőben a 0.85-hüvelykes meghajtóiban is fel kívánja használni az új technológiát, amely 2-4GB, illetve 6-8GB többlet-kapacitást adna a kisméretű meghajtóknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.