Hirdetés

Kommunikáció a háborúban



|

Hirdetés

„De ezek valós idejű összekapcsolása és a műveletekbe való integrálása lehetővé tette, hogy egy igen kis haderő legyőzzön egy egész országot”. Az InfoWorld legújabb száma összeállítást közöl az iraki háborúban vizsgázott információs technológiákról.

Ez volt a történelem első háborúja, amelyben a harcoló erők minden egyes tagja szoros kapcsolatot tarthatott az otthoniakkal e-mailben vagy GPS-telefonon keresztül. De a háború megnyeréséhez ez csak a nagyon fontos morált biztosította. A koalíciós erők hatalmas mennyiségű információ alapján hozták katonai döntéseiket a harctérre kiszórt érzékelők, a pilóta nélküli felderítő repülőgépek és a műholdak adatai alapján - ezeket az információkat valós időben megkapták a fronton, az amerikai hadsereg parancsnoki harcálláspontján az USA-ban, és az egyéb helyeken, ahol a döntéseket hozták. Az első iraki háborúban a katonai és a hírszerző szervezetek számítógépei még nem tudtak kommunikálni egymással, míg ma egy legénységi szállító jármű (Humvee) mobil adatközpontként működik, ahol 20 különböző kommunikációs interfészt kezel a jármű hátuljában lévő unixos munkaállomás. A rendszer azonnal elektronikus térképet készít az ellenséges és a baráti erők elhelyezkedéséről, miközben lehetővé teszi a kommunikációt a hadsereg speciális internetjén, a SIPRNET-en (Secret IP Router Network).

A harctéren tevékenykedő katonák feladatait egy 5 kilós viselhető számítógép/rádió is segítette, a TM-7, amely egy 800 MHz-es Transmeta Crusoe processzorra és 256 megabájt RAM memóriára épül, amellyel térkép készíthető és GPS-alapú kommunikáció folytatható. A TM-7 egy USB joystick segítségével a robotok távirányítója is egyben, melyeket épületekbe és barlangokba lehet beküldeni. De használták a katonák az Iridium rendszert, a kereskedelmi GSM hálózatot a speciális Sectera Secure Wireless Phone készülékkel, melynek biztonsági modulja katonai és AES titkosítást kínál. Ezeken kívül a katonákat ellátták egy WinCE-alapú kézi eszközzel, a Phraselator fordítógéppel, amellyel az egyszerű mondatok kurd, arab és pastu nyelvre fordíthatók - és amely hamarosan kétirányú eszközzé alakul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.