Hirdetés

Komoly rést javítottak a FireFoxban



|

Hirdetés

0.3-as verzióját, amely számos biztonsági javítást tartalmaz. A fejlesztők azt tanácsolják minden Firefox-felhasználónak, hogy telepítsék a legújabb kiadást.

A nyílt forrású böngészőn dolgozó programozók villámgyorsan befoltozták azt a hétfőn nyilvánosságra került biztonsági rést, amelyet kihasználva a támadók tetszőleges programot telepíthettek a Firefoxot futtató internetezők számítógépére, vagy ellophatták személyes adataikat.

A Firefoxhoz szinte már hetente jelennek meg biztonsági javítások, legutóbb április első hetében adtak ki új verziót a böngészőből, amely súlyos sebezhetőségeket javított. A szoftver elsősorban annak a hiedelemnek köszönheti a népszerűségét, hogy biztonságosabb az Internet Explorernél, azonban már a Firefox-barátok is elismerik, hogy a programmal vannak problémák. Az utóbbi időben számos tekintélyes szaklap, köztük az InformationWeek és az IT Observer is megkérdőjelezték azt a tényt, hogy a Firefox biztonságosabb lenne az Internet Explorernél.

A belga ScanIT jelentése azt állítja, hogy 2004 során a világ legelterjedtebb böngészője az év 98 százalékában védtelenül állt az aktuálisan felszínre került réseket kihasználó támadásokkal szemben - még akkor is, ha a frissítések telepítésre kerültek. Ezzel szemben a Firefox és más Mozilla-alapú böngészők összesen mindössze 56 napig, vagyis az év 15 százalékában voltak kitéve olyan ismert fenyegetésnek, amely a támadóknak lehetőséget nyújtott tetszőleges kód végrehajtására.

A belga cég mindazonáltal felhívja a figyelmet arra, hogy alacsony penetrációja miatt a Firefoxot és a többi Mozilla-böngészőt eddig nem igazán vették célba a támadók, azonban a szoftver egyre szélesebb tömegeket nyer meg magának és így válik egyre általánosabb célponttá is. A Firefoxot ezidáig közel 50 millióan töltötték le. Bár a ScanIT szerint a számok egyelőre a Firefoxot igazolják, figyelemreméltó, hogy a Symantec mérései szerint a kifejezetten a Firefox ellen intézett támadások az utóbbi időben nagymértékben sűrűsödtek.

A Firefox támogatói azonban továbbra is a böngésző biztonságára alapozva szeretnének új felhasználókat megnyerni, a legújabb reklámkampányban a Firefoxot egy óvszer fotójával népszerűsítik. "Mindig védekezz. GetFirefox.com. A Firefox az ingyenes webböngésző, ami megőrzi privát szférádat és védelmet nyújt a felugró reklámablakok, a kémprogramok és vírusok ellen" - olvasható a hirdetésben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.