Hirdetés

Konferencia a hatékonyságról



|

Jön a FITI – Fejlett IT Infrastruktúra” konferencia.

Hirdetés

A „költség" szinte kizárólag negatív értelemben használt fogalom, de a hosszú távú tervezésben felmerülő lehetőségek feltérképezése során gyakran egész más megvilágításba kerül. A gazdasági döntéshozók, a vállalatok IT-vezetői és a szakértők költséghatékony, ugyanakkor tökéletesen megbízható termékeket, szolgáltatásokat várnak az IT-megoldásokat szállító cégektől. Gyakran előfordul azonban, hogy a korlátozott költségek csak a rövid távon kedvezőbb árú megoldást teszik lehetővé a magasabb árú helyett.

 

Hosszú távú megtérülés

A FITI - Fejlett IT Infrastruktúra konferenciát szervező cégek előadói bemutatják, hogy a legkisebb csatlakozótól a legbonyolultabb biztonságtechnikai és távfelügyeleti megoldásokig milyen előnyei vannak a minőségi megoldások választásának.

Az egymással összhangban működő minőségi megoldások hosszú távú biztonsága, rendelkezésre állása nagyságrendekkel jobban garantálható, mint az eseti jellegű, felületes IT-megoldások választása. A vállalatok egyik legfontosabb területe az adatok biztonsága, az IT-központok védelme, valamint a hosszú távú rendelkezésre állás.

A költséghatékonyság ebben az esetben hosszú távon jelentkezik. A leállások miatti időveszteség, a meghibásodásokból eredő javítási költségek ugyanis mind minimalizálhatók. Kiss Ferenc, az AMP NETCONNECT képviselet vezetője szerint egy márkás termék minősége nemcsak közvetlenül az eszköz milyenségében jelenik meg, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokban is, például garancia, technikai támogatás, vagy éppen a kivitelező, illetve szervizcsapat. Mindez hosszú távon mentesíti a céget a problémáktól.

Ahhoz, hogy hosszú távon kifizetődőbb legyen egy technológia, nem kell feltétlenül drágábbnak lennie - tette hozzá Cziráky Zoltán, a Fluke Networks ügyvezetője. Azt is fel kell azonban ismerni, hogy az átgondoltabb, fejlettebb technológiai megoldásokat felvonultató IT-infrastruktúra kezdeti költségei magasabbak lehetnek. Egy konkrét példa a mérőműszerek témaköréből: a precízebb mérőműszerrel minősített hálózat esetében nem történhet meg az, hogy hibásnak mérünk egy olyan hálózatot, amely valójában jó. Így nem kell időt és pénzt pazarolnunk a valójában jó hálózaton hibák keresésére. Fordított esetben pedig biztosak lehetünk abban, hogy a jónak mért hálózat valóban jó, így a későbbiekben bevezetett alkalmazások és technológiák átvitelére is alkalmas lesz.

 

A hálózat csapdájában

 

A konferencia délelőtti plenáris előadásai után a 3Com, a Fluke Networks, a Rittal és a Tyco Electronics négy szekcióban mutatja be legújabb innovatív megoldásait. A prezentációk után eszmecserére is lehetőség nyílik.

A 3Com előadásai középpontjában a jövőbe mutató biztonsági és hálózati megoldások állnak - mondta el Lehner Tamás, a 3Com ügyvezető igazgatója. Elsőként a kiemelt hálózati infrastruktúrákon alkalmazott biztonsági termékeit, majd a biztonságos, konvergens adatkapcsolati megoldásait ismerteti. Ezt követi a vállalat saját, IP-alapú alközpont portfóliójának bemutatása, végül a wireless LAN otthoni és kisvállalati megoldásairól hallhatnak az érdeklődők.

A Fluke Networks képviselője a hálózattesztelési és monitorozási termékeiről beszél. Az egyik legfontosabb téma pedig az adatközpontokban egyre inkább teret hódító 10 Gigabit Ethernet sebességre alkalmas hálózatok mérése lesz. Ezt követően a cég a vállalati LAN- és WLAN-hálózatok üzemeltetésébe enged betekintést, itt főképp a vállalat hordozható hálózat tesztereiről és analizátorairól lesz szó. A Fluke Networks végül a saját fejlesztésű OptiView hálózati analizátorát mutatja be, amely akár réz, akár optikai LAN- és WLAN-hálózati monitorozásban ad segítséget az IT-szakemberek számára.

A leendő előadásokkal kapcsolatban megkerestük Cziráky Zoltánt, aki elmondta, hogy a vállalat nemcsak hagyományos értelemben vett prezentációkkal készül, hanem egy, a helyszínen felépített élő hálózaton történő interaktív „tesztvezetéssel" is, ahol bárki fizikailag is kipróbálhatja mindazt, amiről az első három előadáson szó volt. Az előadások megtartásában a Fluke Networks anyacég egyik szakembere is részt vesz.

És hogy miért fontos a hálózat mérése? - Egy vállalati LAN-hálózat monitorozás nélkül elfedi a hálózati minőség romlások valós okait - mondta a szakember. - Sok esetben még tapasztalt rendszergazdák sincsenek tisztában a felügyelt hálózat valódi állapotáról. Cziráky Zoltán úgy véli, hogy a 10 Gigabit Ethernet elterjedése a rézhálózatokon még talán a jövőnek tűnik, de ugyanezt gondoltuk a Gigabit Ethernetről is pár évvel ezelőtt. 10 Gigabit Ethernetnél a legnagyobb gondot a nagy adatsebesség miatti széles átviteli frekvenciatartomány jelenti. A több 100 megahretzes jelek már nem csak a kábelen belüli érpárak között okoznak zavarokat, hanem az egymás melletti kábelek között is. E fizikai hatásokról és mérésükről lesz szó az első szakmai előadáson.

 

Kábelezz okosan

 

A Rittal, amely leginkább rackszállítóként ismert, IT-termékválasztékát és a vevői igényekre szabott termékösszeállításait ismerteti, egyidejűleg felvázolja az aktuális piaci trendeket, fejlődési irányokat. Fontos szerepet kap a Rittal RimatriX5, amely egy komplett, rack-optimalizált moduláris fizikai IT-infrastruktúra és szolgáltatás. Ezenkívül napjaink egyik legfontosabb kérdéséről, az IT-berendezések hatékony hűtéséről, a szekrényhűtésről, klimatizációról is hallhatnak az érdeklődők, bemutatva a Rittal legújabb fejlesztését, a folyadékhűtési megoldásokat. A folyadékhűtési megoldások közül a visszafolyós rendszerű és a direkt folyadékhűtési megoldásokat mutatja be a cég - válaszolta kérdésünkre Bartos Péter ügyvezető. A visszafolyós rendszerű megoldásokban a klímaberendezésekhez hasonló módon a központi hűtőberendezés hűti le a hűtőközeget (rendszerint víz), amely csővezetékrendszeren jut el a hűtendő szekrényekhez, ahol hőcserélő adja le a hasznos hűtőteljesítményt. Így egyetlen központi hűtőegység több vezérlőszekrény hűtését is el tudja látni.

A Rittal másik folyadékhűtési megoldása a Direct Cooling Package, ahol a szekrényekbe egy DCP-szerelőlap (Direct Cold Plate, hideglap) kerül, amely közvetlenül érintkezik a hűtendő komponensekkel, a hideglapban pedig lehűtött hűtőközeg kering, amely zajmentesen, a léghűtésnél nagyságrendekkel hatékonyabban hűti az egységeket.

A Tyco Electronics elsőként az AMP NETCONNECT hálózati menedzsmentrendszerekről ad átfogó képet, majd legújabb irodai alkalmazásait mutatja be, ezek között is elsősorban az irodai rugalmas kábelezési technológiáját. Ezután a vállalat szerverterem-megoldásairól, majd a vállalat legújabb „plug and play" koncepciót alkalmazó elgondolásairól esik szó, végül az AMP-rendszereket veszik szemügyre gazdaságossági szempontból.

Kiss Ferenc kérdésünkre elmondta, hogy a rugalmas kábelezéssel, és a „plug and play" koncepcióval pénzt és időt lehet megspórolni. Előbbivel a fali csatlakozó bővíthető, illetve alakítható igény szerint, utóbbival a szerverterem rendezhető át rugalmasan, nagyobb munkálatok (például falvésés vagy a csatlakozók cseréje) nélkül.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.