Hirdetés

Leállt a Facebook - támadás történt?



|

Egyelőre nem tudni az okát, hogy miért vált elérhetetlenné ma hajnalban a Facebook közösségi oldal, de rossz nyelvek szerint az Anonymous áll a háttérben. Folyamatosan frissítjük a cikket, ha megtudunk valami újat.

Hirdetés

14:30

Csupán egy rövid közleményt adott ki a Facebook a PhysOrg beszámolója szerint, amelyben annyit írnak, hogy Európát érintette a leállás, a hibákat már elhárították, a kellemetlenségért pedig szíves elnézésünket kérik. Több információt egyelőre nem adtak a leállásról, de a hackertámadás pletyka sem erősödik tovább.

9:21


A Facebook lassan újra normálisan működik. Sajtóértesülések szerint nem csak hazánkban észleltek a felhasználók kimaradásokat. Érintett volt még: Albánia, Belgium, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Észtország, Franciaország, Finnország, Németország, Izland, Írország, Izrael, Olaszország, Makedónia, Málta, Norvégia, Hollandia, Portugália, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Adu Dhabi, Egyiptom, Ghána, Pakisztán, Dél-Afrika, Sri Lanka, és a lista vélhetően még nem teljes.

 

A probléma a DNS szervereknél volt, mivel több felhasználó is jelezte, hogy proxy, illetve VPN használatával az Egyesült Államokba bejelentkezve gond nélkül tudott facebookozni. Elképzelhető, hogy a közösségi oldal két frissen üzembe állított szervere ( a glb1.facebook.com és a glb2.facebook.com) volt az, amely egy időre megbénult. Hogy üzemszünetről, vagy támadásról van-e szó, azt egyelőre nem lehet tudni.

 

8:59

Több felhasználó jelezte nekünk, hogy náluk időközben elindult a Facebook, nálunk egyelőre még mindig nagyon lassú, de már valóban működik. Hivatalos bejelentést még mindig nem tett a cég.

 

8:20

Hajnal óta az ország több pontjáról érkeznek a kommentek, hogy elérhetetlen a Facebook (jelenleg mi sem tudjuk elérni, bár 7 óra óta Budapesten volt olyan felhasználó, aki igen). A HVG szerint a hiba világszerte több helyen, elszórtan, például Olaszországban, Németországban, Romániában, Indonéziában jelentkezett, de egyelőre nem tudni pontosan, hogy mekkora területet, hány felhasználót is érint a fennakadás - egyes oldalak szerint komoly leállásról van szó.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, az Anonymous hackercsoport többször is fenyegetőzött már egy Facebook elleni támadással, de semmi nem utal még arra, hogy most ők állnának a háttérben. Múlt hétvégén az Alkotmánybíróság weboldalát támadták meg (egy magyar sejt), és ha már ott voltak, változtattak egy kicsit az Alaptörvényen - erről bővebben itt olvashatsz

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.