Hirdetés

Lebukott a filmkalóz csapda



|

Ki hitte volna, hogy a jogvédők illegális videomegosztó oldalt hoztak létre?

Hirdetés

Új módszerrel próbálkozott nemrég a MediaDefender Inc, a „kalózkodásellenes megoldások vezető gyártója”. Az MPAA partnercégének új videokalóz-fogó oldala, a MiiVi.com „rendes” kalóz-site-nak tűnt, ahova mindenki felpakolhatta, illetve letölthette a keresett filmeket, legyen az kamerás felvétel, vagy DVD-rip. Hogy a gyanútlan kalózok, sőt a még gyanútlanabb, potya filmre vágyó filmrajongók ne fogjanak gyanút, még a Batman visszatér c. filmet is kirakták mint első letöltést.

 

A felelőtlen fel- vagy letöltő persze nem csak a denevérember régebbi kalandjához, hanem egyben egy feljelentéshez is hozzájuthatott, ha sikerült az oldal üzemeltetőinek lenyomozniuk a kilétét. Ebben egyébként egy naprakész letöltési információkat kínáló kémprogram is segítségére volt az oldal gazdáinak, amit ingyen adtak az érdeklődőknek, hogy azokat később is meg lehessen találni, nem csak akkor, amikor éppen benéznek az oldalra.

 

Persze nyomozni nem csak a jogvédők tudnak, hanem a másik oldal is. A „sötét oldalnak” nem is kellett túl sok mindent megmozgatnia; a weboldalak tulajdonosait azonosító nyilvános adatbázis lekérdezése után azonnal kiderült a turpisság.

 

Az efféle csapdaállítás még Amerikában sem legális, legfeljebb a bűnüldöző szervek használhatnak ilyen módszereket, egy egyszerű magáncég nem. Nem csoda hát, hogy a MiiVi.com eredeti tartalma azóta eltűnt a netről. (Mivel a domain-név már jól elhíresült, most árulják az oldalt.) Az oldal eredeti tartalmáról képeket és a történet további részleteit a ZeroPaid angol nyelvű cikkében találhatjuk meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.