Hirdetés

Legális fájlcserélő születik



|

A különböző jogi kiskapuk kihasználásával a magukat The Digital Douwd-nak hívó csoport, szerintük legális fájlcserélőt készített. A legfőbb kérdés még várat magára: Mit szólnak mindehhez a jogvédők?

Hirdetés

A Kazaa százmillió dolláros kártérítése a kiadóknak és a Kenyér szervereinek lefoglalása egyértelműen pozitívumként értékelhető az illegális tartalmak elleni harcban - vélik a jogvédők -, ám a Pirate Bay bezárásával jókora öngólt rúgtak az illetékes szervek. Történt ugyanis, hogy egyik napról a másikra a rendőrség lefoglalta az oldalt üzemeltető szervert, ám pár nappal később változatlan formában ismét elérhetővé vált az oldal. Ráadásként a nagy hírverésnek köszönhetően újbóli megnyitása után többen látogattak el az oldalra, mint korábban és azok is kedvet kaptak az „ingyen” filmekhez, szoftverekhez, akik addig azt sem tudták, mi fán terem a fájlcserélés.

A kalóz (warez) FTP szerverek és „hagyományos” P2P szoftverek - a folyamatos támadások miatt – egyre inkább teret vesztenek. Jelen pillanatban a Torrent éli fénykorát és okoz mind nagyobb fejtörést a kiadóknak. Természetesen csak idő kérdése, amíg rájönnek hogyan lehet hatékonyan fellépni a torrentező közösségek ellen, ezért a hackerek sem pihenhetnek, és új, minden eddiginél hatékonyabb és jogilag kevésbé támadható megoldások után kutatnak. Az egyik ilyen megoldást a The Digital Douwd csapat szolgáltatta az Owner-Free File System (OFF) szoftver képében. A programozók úgy gondolták ahelyett, hogy folyamatosan harcban álljanak a túlélésért a kiadókkal, inkább utánajárnak, hogyan lehetne egy formailag teljesen legális, a szerzői jogokat nem sértő P2P szoftvert megalkotni.



A hagyományos fájlcserélőkhöz képest az OFF teljesen más utat követ, miáltal megszűnik annak veszélye, hogy a zene- és filmipar adatokat gyűjthessen arról, ki, mikor, mit tölt le. Az elgondolás lényege, hogy a korábbiakkal ellentétben az OFF-en keresztül nem lehet teljes fájlokat letölteni, hanem több részre darabolt, összekevert fájldarabkák keringenek a világhálón, amelyek csak később a felhasználó gépén kerülnek összeillesztésre. Működési elve több ponton is hasonlóságot mutat a Bittorrentel, ám az OFF nem használ webes felületet és a felhasználók adatait (értsd: IP cím) is jobban óvja. A felhasználók számára az biztosítja a védettséget, hogy haszontalan darabokat tölt, és a letöltött csomagok között nem található szerzői jogvédelem alá eső mű - ezért a jogvédőknek sem lehet egy rossz szavuk sem. Mivel a letöltés végeztével újra összeállnak a keresett fájlok, ismét ott vagyunk, ahol eddig: olyan ez, mintha a gyárból hazahordott alkatrészekből összeraknánk, majd azt mondanánk: mi bizony nem loptunk autót! Az elgondolás valóban elmés, ám kizártnak tartjuk, hogy a fejlesztők érvei bármelyik bíróságot meghatná. A még viszonylag csekély érdeklődés miatt ideig-óráig életképes lehet a dolog, ám hosszú távon a Napster-hez és Kazaa-hoz hasonló jövőt jósolunk neki.
Bár a hálózat kiépítése még javában folyik, az OFF már letölthető.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.