Hirdetés

Légy te is számítógép- vagy mobiltelefon-szerelő! - Válságbiztos karriermegoldás



|

Beszélgetés a DGSM Oktatási Központ vezetőjével a magyarországi szervizes szakmáról, az oktatásról, valamint a „piszkos anyagiakról”.

Hirdetés

 

 

 

PC World (PCW): Minden kezdet nehéz, de a DGSM Oktatási Központ idestova 10 éve van jelen az oktatásban. Hogyan jött az ötlet és mi kellett ahhoz, hogy az oktatási központ létrejöjjön?

Virág Gergő (VG): Sok-sok évvel ezelőtt a GSM telefon és PC-k szerviz oktatásával indult el a lavina, mivel abban az időben senki sem foglalkozott ezek oktatásával. A kezdet nem volt könnyű, hiszen a nulláról indultunk egy néhány négyzetméteres teremben, dülöngélő padokkal és saját telefonokat hoztam, amikkel lehetett gyakorolni. A képzés sikerét viszont jól példázza, hogy ma már magas színvonalon, jó környezetben és minőségi eszközökkel dolgozunk, továbbá a PC- valamint GSM szerviz tanfolyamon felül ötven különféle OKJ tanfolyamra jelentkezhetnek a tanulni vágyók.

 

PCW: Általában kik jelentkeznek az általatok indított PC- és GSM szerviz OKJ-s képzésekre?

VG: Talán meglepő, de nem csak azok jelentkeznek hozzánk, akiknek nincs lehetőségük főiskolára vagy egyetemre járni és viszonylag gyorsan kell szakmát szerezniük, hanem egyetemen vagy főiskolán végzett villamosmérnökök is eljönnek elektronikai műszerész- és villanyszerelő tanfolyamra, ugyanis amennyiben villanyszerelőként dolgoznak egy lazább, kötetlen beosztásban, akkor többet kereshetnek, mint napi nyolc órát ülnének egy irodában.

 

PCW: Nyilván sokan nem csak a jó kereseti lehetőség miatt fordulnak hozzátok.

VG: Természetesen nem mindenkit a pénz motivál. Van az a közönség, akinek egyáltalán nincs megélhetési gondja, van jól jövedelmező állása, de eljön csak azért, mert egyszerűen érdekli őt a szerelés, benne van a bütykölési vágy és izgatja a kérdés, „hogy mi van belül”?

 

PCW: Ezek szerint kiemelt figyelmet kap a gyakorlati képzést?

VG: Ez azért is fontos, mert egy átlagos rátermettségű tanulónak az elméleti képzésen felül körülbelül 50-60 óra forrasztási gyakorlatra van szüksége, hogy ezeket a mikroszkopikus méretű alkatrészeket meg tudja forrasztani – feltéve, ha előtte soha nem forrasztott – ennyi gyakorlati óra pedig nincs benne a kötelező óraszámban, aminek 60-70 százaléka gyakorlati felkészítés.

 

PCW: Hogyan kell elképzelni nálatok egy képzést? Milyen időrendet és oktatási formát alkalmaztok?

VG: Kéthetente szombati vagy vasárnapi napokon 8-10 fős csoportokban zajlik a képzés, 10-15 vagy 17 óráig, illetve 15-től 20 óráig. A kötelező óraszámon felül csütörtök-péntek van a szabad gyakorlati nap, ami nagyon népszerű lehetőség és benne van a képzés árában. A tanulók ilyenkor tanári felügyelet mellett bejöhetnek a tanműhelybe 5-6 órát gyakorolni, ahol minden rendelkezésre álló eszközt térítésmentesen használhatnak: oszcilloszkópok, multiméterek, tápegységek, számítógépek, forrasztóállomások, mikroszkóp, spektrum analizátor stb. Ezeket mind használhatják, hogy telefonokat és számítógépeket javíthassak, akár a sajátjukat vagy másokét is, nem csak műhelyben található próbadarabokat.

 

PCW: Ha már szóba kerültek az eszközök, milyen minimális anyagi befektetés szükséges ahhoz, hogy a végzettség megszerzésével valaki elboldoguljon a szervizes szakmában?

VG: Azok, akik nem beosztott munkavállalóként akarnak dolgozni, azok számára több út kínálkozik attól függően, hogy mit akarnak csinálni. Azonban a szakma szépsége, hogy minimális, körülbelül 100 ezer forint körüli beruházással évekig el lehet boldogulni. Szükség van egy csavarhúzó készletre, egy jó forrasztópákára, egy hőlégfúvóra, egy multiméterre és még egy pár apróságra, ezzel készen is van a bőröndben hordozható szerviz.

 

PCW: Nyilván vannak történetek a tanulókkal kapcsolatban, akik például kihasználva a képzés előnyeit úgymond kiugróan „sokra vitték”.

VG: Mint minden szakmában vannak sikertörténetek. Volt olyan tanulónk, aki a nulláról kezdve az említett szerszámos bőrönddel, egy notebookkal és egy robogóval elkezdte járni a kerületben és vonzáskörzetében található GSM boltokat, hogy telefonok szervizelését vállalja. Ezzel napi 4 óra munkával 15-20 ezer forintot is megkeresett és ma már ott tart, hogy nem csak budapesti cégek, hanem a vonzáskörzetben lévő településeken és városokban lévő boltok házhoz viszik neki a javítandó telefonokat és notebookokat. Természetesen hibás használt telefonok és notebookok vételével is foglalkozik, amikből hasznosítja az még működő alkatrészeket vagy a még javíthatóak megcsinálja és értékesíti. Ehhez kizárólag az interneten található aukciós portálokat és apróhirdetési lehetőségeket használja, ezzel megspórolja a bolt fenntartásához szükséges rezsit és egyéb költségeket.

 

PCW: Kaptok valamilyen elméleti vagy gyakorlati segítséget a gyártóktól a GSM tanfolyamhoz?

VG: Nem igazán kapunk segítséget, a gyártók mereven elzárkóznak bármilyen segítségtől vagy információ kiadásától, hiszen nekik ez nem érdekük -- ezzel védik a saját márkaszervizüket, aminek szigorú szabályoknak kell megfelelniük, sokszor feleslegesen. A támogatás hiánya csak a szoftveres hibák elhárításánál okoz nehézséget, de az oktatáshoz elegendő anyag áll rendelkezésre nyilvánosan és kevésbé nyilvánosan fellelhető forrásokból.

 

Az interjú második részét egy hét múlva olvashatják ugyanitt, a PC World Online-on.

www.vallalkozosuli.hu

info@vallalkozosuli.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.