Hirdetés

Leleplezték Mr. Bitcoint



|

A Newsweek egyik újságírója végre kiderítette, ki találta fel a kriptovalutát.

Hirdetés

Végre kiderült, ki találta fel a Bitcoint. Az online pénzforgalmat forradalmasító virtuális fizetőeszköz megalkotójának személye mindeddig titokzatos homályba burkolózott, pedig újságírók, geekek és lelkes amatőrök egész serege eredt a nyomába. Senki sem tudta, ki rejtőzhet a „Satoshi Nakamoto” álnév mögött, egészen addig, amíg a Newsweek egyik oknyomozó újságírója ki nem derítette, hogy egy japán bevándorló – bizonyos Satoshi Nakamoto.

Leah McGrath Goodman a honosított amerikai állampolgárok regisztrációs kártyáinak adatbázisában bukkant rá Nakamotó nyomára. A férfi, aki szamuráj és buddhista szerzetes ősökkel dicsekedhet, 1959-ben emigrált az Egyesült Államokba az édesanyjával. 1973-ban, a Kaliforniai Állami Műszaki Főiskola elvégzése után nevet változtatott, azóta Dorian S. Nakamotóként ismerik.

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin atyja

A 64 éves férfi Los Angeles közelében, San Bernardinóban él, egy egyszerű, kétszintes családi házban. Elvált, hat felnőtt gyereke van, és lelkiismeretesen ápolja 93 éves édesanyját. Nagy rajongója a modellvasutaknak, különösen azokat szereti bütykölni, amelyekben valódi gőzgép dolgozik.

Nakamoto 2009 és 2011 között aktív levelezést folytatott azokkal a programozókkal, akik részt vettek a Bitcoin kifejlesztésében. Az általa írt kód – legalábbis egykori munkatársai szerint – sok mindent elárult a koráról és a hátteréről: meglehetősen rendetlen és keszekusza volt.

Hirdetés

2011-ben aztán minden előjel nélkül felszívódott az internetről és a Bitcoin projektet is sorsára hagyta. Legközelebbi munkatársa, Gavin Andersen szerint azután függesztette fel vele a levelezést, miután óvatlanul megemlítette, hogy elfogadott egy meghívást, amelyben arra kérték, tartson előadást a CIA központjában.

Családtagjai szerint a liberális beállítottságú Nakamoto mindig is gyanakodva figyelte az amerikai kormány tevékenységét. Állítólag gyakorta figyelmeztette a lányát, hogy „ne hagyja magát elnyomni a kormánytól”. A kilencvenes években többször is elvesztette a munkahelyét, kis híján a házát is elárverezték – nem csoda, ha úgy döntött, létrehoz egy olyan valutát, amely teljesen független a bankoktól és a kormányoktól.

A Newsweek becslése szerint Nakamotónak nagyjából 400 millió dollár értékű Bitcoinja lehet. Nem tudni, hogy az évek során beváltott-e akár egyetlen érmét is – mint ahogy azt sem, mik a tervei hatalmas virtuális vagyonával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.