Hirdetés

Lesújt az AMD kalapácsa, a Clawhammer



|

Hirdetés

Az egyik legfontosabb újgenerációs AMD processzor a jelenleg Clawhammer nevet viselő chip lesz, melynek magja mindössze 105 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezik, ami megegyezik a jelenlegi Athlon chipek felületével, és körülbelül fele akkora méretű, mint a tavaly novemberben bejelentett Intel Pentium 4-es processzorok magja. A cég vezetői büszkék arra, hogy az első Athlon frekvenciájánál immár háromszor magasabb frekvenciájú processzorok gyártására is képesek lesznek, és az új chipek kis magmérete miatt nem lesznek túl magasak a gyártási költségek sem.

Az Intel a tavalyi év végén lepte meg a világot az új Pentium 4-es processzorokkal, melyek magmérete több mint kétszer volt nagyobb a Pentium III-as chipek magméreténél, ami jelentősen megnövelte a gyártási költségeket, ezt pedig természetesen a felhasználók pénztárcája is megérzi. Az Intel jelenlegi tervei szerint a Pentium 4-es processzor esetében hamarosan áttérnek majd az új, 0,13 mikronos gyártási technológiára, ami jelentősen csökkentheti a chip méreteit. A legfrissebb roadmapek szerint egyébként az új Intel Pentium 4 és AMD Clawhammer processzorok nagyjából egyidőben jelennek majd meg a piacon.

Jerry Sanders, az AMD elnök-vezérigazgatója a mostani New York-i összejövetelen azt nyilatkozta, hogy az új gyártási technológia, a SOI (Silicon on Insulator) alkalmazásával, valamint a chipek méretének minimalizálásával az AMD-nek a jövőben sikerül majd egyre nagyobb teljesítményű, ám a konkurens Intel cég termékeinél mégis olcsóbb termékeket piacra dobnia.

Az AMD vezetői tehát minden reményüket az új 0,13 mikronos gyártási technológiába, valamint a SOI, azaz a szilícium a szigetelőn technológiába vetik, mely technológiát egyébként az IBM-től licenszeli az AMD. A SOI lényege, hogy a chip belsejében a tranzisztor és szilícium közé oxidréteget helyeznek el, mely réteg elszigeteli a tranzisztort a szilíciumtól, így pedig a fejlesztők szerint a tranzisztor gyorsabban működhet, és ráadásul kevesebb áramot is fogyaszt.

Az AMD Clawhammer processzor első próbadarabjai az idei év negyedik negyedévében tűnnek majd fel a piacon, ezután pedig nem sokkal várhatóan már a kereskedelmi forgalomban is megjelennek majd. Az új processzorhoz természetesen új chipset is kell, melyet eleinte az AMD fog gyártani, de később áruba bocsátják a chipset licenszjogait is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.