Hirdetés

Levadássza a kalózkodó tudósokat a magazinkiadó



|

Lemondanak szerzői jogaikról a kutatásaikat szaklapokban publikálók.

Hirdetés

Főként az elméleti tudósok körében rendkívül fontos szakmai tevékenységnek tekinthető a kutatások neves szaklapokban való publikálása, hiszen ezzel a tudásuk megosztása mellett az ismertségük és szavahihetőségük is nő. Kevesen tudják, hogy számos nagynevű szaklap csak akkor hajlandó publikálni a kutatók ingyen beküldött írásait, amennyiben azok lemondanak a szerzői jogaikról, azaz a konkrét cikk a kiadó tulajdonába kerül. Az anyag szakmaiságával csak akkor hajlandóak foglalkozni, ha erre rábólint a szerző.

Hirdetés


Ezen praktika visszatetsző annak fényében, hogy egyrészt az írásokért a szerzőknek egy fityinget sem fizet kiadó, másrészt a tudósok munkáját általában egyetemek és vállalatok pénzelik, harmadrészt pedig a szerzők tartják el kiadványt. Éppen ezért nem szokatlan, hogy a kutatók a fizetős magazinban megjelent írásaikat időnként a tiltás ellenére közzéteszik a neten, egyes kiadók ezt egyébként nonprofit körülmények közt alapvetően lehetővé teszik.


Az American Society of Civil Engineers nem utóbbiak táborát gazdagítja, a TorrentFreak beszámolója alapján az 1852-ben alapított mérnöki egyesület felbérelte a Digimarc nevű jogvédő céget, hogy az felkeresse és eltávolíttassa a kiadványaiban megjelent írások nem engedélyezett online változatait.


Ennek köszönhetően a Digimarc többek közt a világ legnívósabb egyetemeinek – például MIT, Stanford – és sejthetően színvonalas oktatóiknak is DMCA-panaszleveleket kezdett küldözgetni, a lépéssel lényegében nyíltan kalóznak titulálva a fennmaradását biztosító, számára ingyen dolgozó tudósok egy részét.


(Fotó: UC Davis College of Engineering)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.