Hirdetés

LG LW60 noteszgép



|

Hirdetés

Ahogy anno a Centrino esetében, a Sonoma technológiával kapcsolatban is megalkották a három egységből álló tételt: az a termék jogosult a kitüntető elnevezés használatára, amelyben megtalálható az új, 533 megahertzes FSB-frekvenciájú Dothan processzor, a 915-ös, Alviso névre hallgató lapkakészlet és a Calexico 2-es WLAN-adapter. A PC World hasábjain még nem szóltunk részletesen ezekről az újdonságokról, így most az LG LW60-as noteszgép révén mutatjuk be őket.

Első tétel: az ész
A három alappillér közül itt tapasztalható a legkisebb mértékű újítás - a hagyományos Dothan magos processzorokról tudjuk, hogy 2 megabájtnyi másodlagos gyorsítótárral szerelik őket, támogatják az Intel SpeedStep technológiát, és igen alacsony, 15 watt alatti a fogyasztásuk. Ehhez képest az új Dothanoknál két változásról számolhatunk be: az első az FSB-frekvencia megemelése 100 megahertzről 133-ra, miáltal a lapkakészlettel való kapcsolat sávszélessége bővült.
A másik pedig az úgynevezett Execute Disable Bits technológia, amelyet már néhányan ismerhetnek az asztali processzorokból. Ennek lényege, hogy hardverszinten nyújt védelmet olyan férgek, esetleg vírusok ellen, amelyek a puffertúlcsordulást használják ki támadási felületként. Amennyiben ilyen processzorral rendelkezünk, és Windowsunkat frissítettük a második szervizcsomaggal, többé nem lesz ilyenfajta problémánk. Az LW60-asban éppen a jelenlegi csúcsot találtuk: egy 2.13 gigahertzes központi egységet.




A második tétel: a test
Az alaplapi lapkakészlet kódneve Alviso, számozása pedig Mobile i915 - asztali verzióját már jól ismerjük. Ahelyett, hogy valami nagy újdonságnak neveznénk, inkább helyesebb úgy fogalmazni, hogy az Intel a Sonomában a már létező technológiákat alkalmazza a Centrinóra: nagyrészt azokat, amelyeket már az asztali 915/925-ös lapkákból ismerünk. Így támogatja a DDR és DDRII-es modulokat, továbbá felkészítették az 533 megahertzes Dothan processzorok fogadására is.

Az integrált újdonságok között meg kell említenünk még a SATA-csatolófelület támogatását, amely már az úgynevezett NCQ (Native Command Queuing) standardot is ismeri. Szintén általános alaplapi tartozék még az új Intel Graphics Media Accelerator 900. Ez ugyan az LW60-ban épp nem kapott helyet, helyette egy PCI Express ×16 csatolású ATI Radeon X600-ast rejt magában, amely egy középkategóriás grafikus vezérlőnek felel meg. Valódi DirectX 9-es támogatással is megáldatott, valamint a PCI Express összes energiatakarékossági funkcióját kiaknázza.



Az alaplapgyártók egyre gyakrabban alkalmazzák asztali megoldásaikon az AC’97-es hangvezérlő helyett a HD Audio szabványt - a sonomás gépekben utóbbit fogjuk találni. Ebben a legtöbb újdonság az ergonomikus erőforrás-kihasználással kapcsolatos - amellett, hogy már 192 kilohertzen képes megszólaltatni hangfalainkat, mégpedig 32 bites mélységben.

Harmadik tétel: kötetlen szabadság
Az új WLAN-adapter Calexico 2 névre hallgat, és egyértelmű előnyöket élvez elődjével szemben. Az Intel PRO/Wireless 2915ABG modul, ahogy neve is árulkodik felőle, a 802.11a-t is ismeri, a már jól ismert és bevált b és g szabványok mellett. Ez a g-hez hasonlóan 54 megabit/másodperces sebességre képes, viszont a megszokott frekvenciától eltérően 5 gigahertzes sávon kommunikál.



Még egy fontos említendő van a Sonoma platformmal kapcsolatban - amely természetesen az LW60-asra is jellemző - ez pedig az ExpressCard. A megoldás nem más, mint a noteszgépekbe ültetett PCI Express foglalat, amely a PC Card és PCMCIA szabványokat hivatott leváltani. Az LW60-as az újfajta kártyahely mellett még a régit is kínálja, továbbá egy SD-kártyaolvasóval is felszerelték.

Kijelzője egy 15,4 hüvelykes WSXGA TFT-panel, amely glare-type-os, így amellett, hogy egy védőréteget is találunk rajta, kint, napsütésben is teljesen látható marad a megjelenített kép - arról nem is beszélve, hogy igen elegáns kinézetet kölcsönöz az eszköznek.

A cikk a 2005. áprilisi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.