Hirdetés

Linuxos Microsoft Office tervek az IBM-nél



|

Hirdetés

A Microsoft tagadja, hogy része volna a programban, s úgy véli, legfeljebb emulációról lehet szó.

Az IBM Linux stratégiája eddig elsősorban szerver oldali megoldásokat eredményezett. Sok Linux felhasználó azonban futtatni szeretné a az IBM Lotus Notes csomagját és a Microsoft Office csomagját is Linux alatt. Ezt jelenleg emulációk teszik lehetővé, pl. a Codeweaver terméke. Ezek azonban nem Linuxra írt alkalmazások.

Stefan Pettersson, az IBM Lotus svédországi leányvállalatának technikai menedzsere szerint 200 második felében elkészül a Lotus Noteshoz egy Java kliens, ami azt jelenti, hogy hamarosan elkészül egy „natív” Lotus kliens, amely Linux alatt fut. Viszont még az IBM-nél is inkább az Office-t használják Pattersson szerint hamarosan az Office is futtatható lesz Linux alatt - a Microsoft átengedte a kód egy részét, és együtt dolgozik az IBM-mel, mondja. Jonas Persson, a Microsoft fejlesztő eszköz csoportjának értékesítési igazgatója a skandináv térségben nem tud ilyen együttműködésről, amely az Office Linuxra történő portálását célozná. Szerinte emulált verzió fejlesztése folyik.

Lehetséges alternatíva lehetne a Sun StarOffice csomagjának felhasználása, hiszen e csomag máris futtatható Linux alatt. Az IBM azonban nem akar belefolyni a Sun és a Microsoft közti vitába, ráadásul azért nem akarnak a Sunnal együttműködni, mert a felhasználói bázisuk túl kicsi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.