Hirdetés

Maga most engem... felvesz?



|

Egyre aggasztóbb mértéket ölt a Google Glass-őrület okozta önkéntes fotóhuligánkodás, és egyre jobban fél tőle mindenki, aki valaha találkozott már a webóriás okosszemüvegével élőben.

Hirdetés

Egyelőre senki nem tudná megmondani, hogy a Google Glass a valóságban siker vagy bukás lesz. Elvégre megfelelő kivitelezés, funkciók és ár esetén elképzelhető, hogy az okostelefonok kora leáldozott; de arra is nagy az esély, hogy a Google a valaha volt legnagyobb baklövését követi el az okosszemüveggel. 

Az mindenesetre biztos, hogy a Glass közeleg. Amennyiben a fejlesztők még több appot írnak rá, akkor valóban nagyon ígéretes lehetőségeket teljesíthet be a Glass, amit viszont nem biztos, hogy a nagyközönség is tárt karokkal fogad a geekeken túl. Amennyiben a Google egy stílusos köntösbe csomagolja a készüléket, amire lesz elég app is, akkor már csak két nagy ellensége marad az újdonságnak. A kettő gyakorlatilag fedi is egymást: az adataink és a magánéletünk biztonsága, illetve (pont ezek miatt) a Glasstól való félelem. 

 

 

Az átlagemberekben és a törvényhozókban egyre nagyobb kétségeket kelt a Google Glass a biztonság kérdésében; elvégre tulajdonképpen egy fejre szerelt kameráról van szó, ami ki tudja, mikor mit rögzít. A fórumokon egyre többen adnak hangot a kételyeiknek, és sokan már igazán negatív véleménnyel illetik a Glasst, annak ellenére, hogy még ki sem próbálták. 

Az amerikai kongresszus például annyira aggódik, hogy korábban egy levelet küldött a Google ügyvezetőjének, Larry Page-nek. Ebben arra kérték őt, hogy magyarázza el, miképp gondoskodik a fenti kérdésekről a Google. A politikusok tudni szeretnék, hogy az új technológia mennyiben sérti egy átlag amerikai magánéletét. Szerintük egyelőre nagyon sok a megválaszolatlan kérdés ezzel kapcsolatban. 

 

 

A törvényhozók szeretnék megtudni, hogy a Glass vajon gyűjt-e adatokat olyankor, amikor ahhoz a felhasználó nem járul hozzá - a nagy kérdés, hogy mit tesz a Google a passzív felhasználókért, akik a szemüveg túloldalán vannak? Lehet, hogy az okosszemüveg az arcfelismerésnek hála minden online elérhető információt azonnal leír nekünk a kijelzőre egy-egy emberről? Mivel a múltban nem volt még példa ilyen képességekre egyetlen eszköznél sem, ezért a személyes biztonság kérdését (és magát az adattárolás biztonságosságát) kulcsfontosságúvá kell tenni, osztják egyre többen. 

Egy nagyon aggasztó jövőkép szemtanúi lehetünk akkor, ha megnézzük, mit alkotott a Grovo a Glassból. A cég videójában egy önjelölt fotóhuligán mindenkinek az arcába tolja a saját képét, majd milliószám pislog, hogy mindent lefotózhasson. Első ránézésére azt hihetnénk, mindez egy túlzás, egy vicc, jobban belegondolva azonban élő környezetben láthatjuk, miért is aggódik mindenki az okosszemüvegek képességei miatt. Az angolul tudók biztosan értékelik, hogy ezekre az emberekre már új jelző is született: Glasshole (az angol asshole szóból könnyen kikövetkeztethető, ha valaki nem a nyelv mestere). 

Vajon a Google mit talál ki arra, hogy megvédje a magánéletünket? Egyáltalán, van erre szükség? Vagy egyszerűen csak annyi jó tulajdonsága van, hogy ezen a kérdésen túl kell lépnünk?

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.