Hirdetés

Magas MPEG-4 licenszdíjak?



|

Hirdetés

Egyes MPEG-4 támogatók a végletekig dicsérik az új licenszelési tervet, mivel az végetvet annak a bizonytalanságnak, ami az új formátum várható implementálási költségei körül tapasztalható volt. Mások szerint azonban az adatfolyamok egyenkénti sugárzási hossza után fizetendõ óránkénti 2 centes jogdíj lehetetlenné teszi a technológia alkalamzását. - Nem hiszem, hogy ezek a licenszdíjak megvalósíthatóak - mondta Douglas McIntyre, az On2 Technologies digitális videótechnológiákkal foglalkozó társaság vezérigazgatója. - A magas felhasználási díjak aláássák az egész szabványosítási erõfeszítést - tette hozzá a vezetõ.

A szakértõk reakciója egyébként azt a tervezetet követte, amelyet az MPEG LA 18 tagból álló licenszelési testülete hozott a napokban az MPEG-4 technológiával kapcsolatban. Bár a közelmúltban elkészített tervezet jelentõsen leegyszerûsíti az MPEG-4 licenszelési kérdéseit, a feltételek a szakemberek szerint elfogadhatatlanok.

A tervezet szerint a licenszelõ felek 25 centet fizetnének minden MPEG-4 szoftver példánya után, mint amilyenek például a tömörítõk és lejátszók. Ez az összeg a szoftver eladott példányszámától függõen legfeljebb 1 millió dollár lenne évente. A licensztervben azonban percdíj-alapú tarifa is szerepel díjkorlát nélkül.

Az MPEG-4, mint az MPEG-1 és MPEG-2 szabványok utódja lehetõvé teszi, hogy a nagyméretû audió- és videófájlokat jóval kisebbre lehessen tömöríteni megkönnyítve ezzel a tárolást és az internetes továbbítást. A napokban kiadott, tervezett licenszelési struktúra az Internet Streaming Media Alliance (ISMA - Internetes Média-Adatfolyam Szövetség) azon törekvésire jelentene választ, amely szerint a szövetség egy nyílt szabványt tervez létrehozni az internetes adatfolyamokhoz. A szövetséget ezen terveiben egyébként olyan óriások támogatnak, mint az Apple Computer, és a Cisco Systems, az IBM, a Kasenna, a Philips Electronics, a SUN Microsystems, és számos egyéb társaság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.