Hirdetés

MAGIX Music Maker



|

Hirdetés

A Music Maker célja már évek óta a számítógépes „zenekészítés” megszerettetése mindenkivel, nemre és korosztályra való tekintet nélkül. Rengeteg segítséget nyújt az induláshoz, minden funkcióról pillanatok alatt kideríthetjük, mire is használható. A program alapvetően WAV-formátumú hangmintákkal dolgozik: ezeket az elrendezősávokba helyezve percek alatt hozhatunk létre akár néhány perc hosszúságú instantzenét. Ezeket a mintákat aztán olyan effektusokkal gazdagíthatjuk, amilyenekkel csak kedvünk tartja. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készíthetjük el saját zenénket, és mire valók az egyes beállítások, funkciók.

Az indulás
Indítás után a program rögtön rákérdez, hogy szeretnénk-e megtekinteni az oktatóvideót. Ha először van gépünkön Music Maker, mindenképpen ajánlott; nem túl hosszú, ráadásul nagyon információdús (persze némi angoltudás nem árt hozzá).

A képernyő nagy részét az elrendezősávok foglalják el, itt helyezzük majd el a kiválasztott hangmintákat. A bal alsó sarokban érdemes az Expert gombra kattintani, mert hasznos beállításokat jeleníthetünk meg vele a menüsorban, illetve akár a processzor aktuális kihasználtságát is nyomon követhetjük.




Fontos, hogy a program-CD-n csak videoklipeket találunk, a hangmintákat a másik két korong tartalmazza, a három-három eltérő stílus szerint csoportosítva. A lemezt behelyezve, és baloldalt alul a Sounds & Videosra kattintva választhatjuk ki, hogy melyik stílus hangmintái közül szeretnénk szemezgetni. Ezeket a szoftver azonnal hangszerkategóriákra bontja - például dobok, cintányér-, gitárhangok, vokálok stb. - az áttekinthetőség megőrzése érdekében. Néhányat közülük a készítők már módosítottak valamilyen effektussal (például visszhang), ezek mellett a kis hangszóró helyett egy T betűt látunk. A hangmintákra egyszer kattintva azt „előnézetszerűen” lejátssza a Music Maker, így azonnal eldönthetjük, hogy melyeket szeretnénk felhasználni készülő slágerünkben.

A képernyő bal szélén elnémíthatunk, vagy kiemelhetünk - sőt, akár át is nevezhetünk - egy teljes sávot, illetve az abban lévő hangállományokat. Összesen 16 ilyen sávot kínál a program, ezek ütemek és idő szerint feloszthatók.

Mintákból zenét
Természetesen a hangfájlok elrendezésénél nem áll meg a Music Maker tudománya -- ezekkel jóformán azt csinálhatunk, amit csak kedvünk tartja. Egy hangállományra duplán kattintva feljön az úgynevezett AudioEffect-Rack felület, finomhangolások egész tárházát nyitva meg előttünk. Az első szinten, a „hifi” tetején egy grafikus hangszínszabályzó kínálkozik, amelynek segítségével akár rajzolva is megadhatjuk a kívánt hangszíngörbét.



A következő szinten levő „kétprocesszoros” effektmasinával a hangzás terét határozhatjuk meg, illetve visszhangot illeszthetünk a hangmintára. A következő a Compressor nevű „effektbazár”: amolyan torzítóeszköz, amellyel - bár nem grafikus úton, de -- a hangállomány hullámmintáját torzíthatjuk.

Középen található talán a legfontosabb eszköz, az „időprocesszor”. Az általában minden zeneszerkesztő programban meglévő Timestretching és Pitchshifting funkciókról a legfontosabb tudnivaló, hogy segítségükkel megváltoztathatjuk a hangok magasságát és sebességét, ami azért fontos, mert nem biztos, hogy mintaállományaink azonos hangnemben és magasságban vannak.

A Sound Warper hasonlít kicsit a Compressor funkcióira, habár itt több lehetőséget találunk, hogy a felismerhetetlenségig megváltoztassuk a hangmintát. A legalsó „fiókban” a nem valós idejű effektusok kaptak helyet, illetve a különböző külső alkalmazások beépülőmoduljait is itt illeszthetjük rá a hangmintákra.

Nagyon érdekes funkció a 3D Audio Editor, amely egyedi módot kínál arra, hogy térbeli hangzással lássuk el a hangmintát: csupán meg kell mutatnunk egy grafikus ábrán, hogy hol szeretnénk azt hallani. Természetesen ez csak a Music Makerben történő lejátszásra lesz érvényes, hiszen ha ezt a dalt később sztereó WAV-formátumra konvertáljuk, a térhangzás elvész. Ugyanígy érdemes kipróbálni a Gater funkciót, amely a hangmintát tetszőleges számú apró mintára bontja, és megadhatjuk neki, hogy melyiket mikor, milyen sorrendben, milyen hangerővel játssza le - mindezt valós időben! De egy külső WAV-szerkesztőt is (természetesen ez is MAGIX) használhatunk; ebben igény szerint elpepecselhetünk egy-egy hangállománnyal.



Minden említett effektust az elrendezősávban elhelyezett hangfájlokra való jobb kattintással érhetünk el, beleértve az AudioEffect-Rack összes alkalmazását is.

Mit tegyünk, ha kész a zene?
A hangminták mellett videomintákat is hozzáfűzhetünk alkotásunkhoz, igaz, ennek elkészítésénél kicsit szűkebb keretből válogathatunk. Ez az első alkalommal mókás, szórakoztató lehet, de ha nem rendelkezünk saját mintafájlokkal, hamar értékét veszti a videokönyvtár.

Ahhoz, hogy frissen készített zenénket megoszthassuk ismerőseinkkel, barátainkkal, valahogy olyan formátumra kell alakítanunk azt, amelyet egy hagyományos médialejátszóval is meg tudunk nyitni. Ehhez sincs szükségünk külső szoftverre: a Music Makerrel WAV- vagy akár rögtön MP3-formátumba konvertálhatjuk a kompozíciót a File menü Export Arrangement funkciójával. Sajnos az MP3-konvertálás korlátozott: csak 20 alkalommal használhatjuk ingyenesen, utána csak némi ellenérték fejében áll rendelkezésünkre.

Dalunkat egyenesen az interneten is publikálhatjuk egy, a Music Maker által elkészített weboldalon. Ebben egy varázsló segít, amely néhány kattintás segítségével - csiribí-csiribá! - egy komplett weboldalt generál, amelyről aztán tetszőleges formátumban letölthető a dal.
Igazán nem szükséges komolyabb zenei előképzettség, hogy saját magunk, esetleg családunk, barátaink szórakoztatására zenét állítsunk elő a Magix Music Makerrel - kicsit több türelemmel már akár világslágereket is szerezhetünk!

A cikk a 2005. áprilisi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.