Hirdetés

Magyar diák nyerte az Intel versenyét



|

Hirdetés

A világ vezető processzorgyártójaként ismert Intel minden évben tudományos fórumot szervez International Science and Engineering (ISEF) címmel annak érdekében, hogy bemutassa, és értékelje a nagyvilágban tevékenykedő fiatal, leginkább középiskolás korú kutatók eredményeit. Talán mondani sem kell, ez egy igen rangos esemény, ahol a bemutatkozás lehetősége már önmagában is hatalmas elismerésnek számít. Mindezt jól jelzi egyébként a díjazás is, melynek összértéke ezúttal 3 millió dollár volt. A több mint 40 országból érkezett csaknem 1500 diák összesen 14 kategóriában mérhette össze tudását, és bizony bőven volt min csemegézni, hiszen jobbnál jobb ötletek versengtek a zsűri kegyeiért.


Külön öröm, hogy ezúttal a magyar színekben versenyző, mindössze 19 éves Rátai Dániel, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola tanulója bizonyult abszolút favoritnak: hat díjat nyert, ezek közül négyet tudományos eredményeiért, kettőt pedig egyéb szervezetek különdíjaként vehetett át. Az Intel részéről mindez nem csekély, 13 ezer dolláros jutalmat jelentett, de a Seaborg SIYSS Award sem apróság, ennek révén ugyanis a nyertes részt vehet majd a soron következő Nobel-díjátadó ünnepségen. A Leonar3Do ezen kívül az Amerikai Szabadalmi Hivatal, valamint a csaknem 400 ezer tagot tömörítő mérnöki tudományos szövetség, az IEEE Computer Society első díját is begyűjtötte. Utóbbi szervezetnek egyébként - nem mellékesen szólva - kiemelkedő hatása van a világ szabványainak alkalmazásában, és elismerésében.

Dániel találmánya egy speciális 3D-s szemüveg, illetőleg egy néhány alkatrészből összeállított elektromos "ceruza" házasításából jött létre. Ez az eljárás lehetővé teszi az érintőképernyős kommunikációt a PC-vel, továbbá teljes 3D-s érzetet kelt a felhasználóban. Ez a jelenség korábban sem volt ismeretlen, de most először ötvözte valaki sikerrel a szemüveg zöld és piros lencséi, illetőleg a képernyőn szabadon mozgatható háromdimenziós váz kölcsönhatásával létrehozott kép térláttató hatását. Ez többek között például az építészeti tervezésben is hatalmas távlatokat nyithat. Külön előnye továbbá a szerkezetnek, hogy előállítása igen olcsó, ezért gyorsan és nagy mennyiségben gyártható. Gratulálunk a győztesnek!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.