Hirdetés

Magyarország e-Atlasz



|

Egyetlen CD-n Magyarország teljes főút- és vasúthálózata, valamint 3145 település utcaszintű térképe.

Hirdetés

A hazai térinformatika két jelentős, mondhatni meghatározó szereplője fogott össze, hogy együtt alkossák meg a Magyarország e-Atlasz CD-ROM-ot. A gyulai Hisz-Map Kft. az 1999-re elkészült Megyeatlasz sorozatának EOV- (Egységes Országos Vetületi rendszer) vetületű térinformatikai adatbázissá alakított, utcaszintű és sarokházszámokkal ellátott településtérképeit adta a közösbe. A budapesti InterMAP Kft. pedig az eddig inkább csak az önkormányzati komplex ügyintézési rendszerei révén népszerű Kolibri sorozat legkisebb, Kolibri MapVision nevű térinformatikai programjának erre a célra specializált változatával járult hozzá a munkához.

A 19 különböző "bőrrel" ellátható program indítása –- és a minden alkalommal kötelező licencszerződés-elfogadás –- után Magyarország domborzati és vízrajzi térképe jelenik meg, amelyen a megyehatárok mellett a (leg)főbb utak láthatók. A vektoros térképet nagyítva az egyre részletesebbé válik: előbb az egyre alacsonyabb rendű közutak és vasútvonalak, illetve a kistérségek határai tűnnek föl, majd továbbhaladva a települések körvonalai is láthatóvá válnak. Elérve a kellő nagyítást, eltűnik a domborzati háttér, és megjelennek a települések belterületeinek részletes utcahálózatai.

Kiaknázva a program lehetőségeit, ennél sokkal gyorsabban is megtalálhatjuk a kívánt pontokat a térképen. Az e-Atlasz legnagyobb erőssége ugyanis a címkeresés. Gyorsan és egyszerűen rákereshetünk Magyarország bármely postai címére vagy annak részletére. A kiválasztott térképrészletet (címet) egyetlen gombnyomással elküldhetjük e-mailben, megkönnyítve ezzel a találkozó, üzleti megbeszélés stb. helyszínének megtalálását, vagy akár ki is nyomtathatjuk A/0 méretig. Amennyiben csak a településnevet választjuk ki, akkor magára a városra vagy községre nagyíthatunk rá ily módon. Ha közterületnevet is megadunk, a szoftver akkora nagyítást választ, hogy az egész utca vagy tér ráférjen a képernyőre. A házszámot is begépelve pedig a térképen a kiválasztott épületet és annak 500 méteres körzetét fogjuk látni. Amennyiben a településeket nem a címkeresőben, hanem a "közigazgatási fastruktúrában" kutatjuk fel, megkapjuk azok 2003-as főbb adatait (egy kis elírással, ugyanis a területek nagyságát négyzetméter helyett hektárban kell érteni), valamint hosszabb-rövidebb leírását is.

A térképeken a készítők számos fontos vagy érdekes helyet, illetve látnivalót is feltüntettek -- közöttük iskolákat, egyetemeket, művelődési házakat, éttermeket, szállodákat, bankokat, minisztériumokat, bíróságokat, rendőrségeket, kórházakat stb. --, ezek az úgynevezett Points Of Interest (POI) objektumok. A lista nem teljes -– ahogyan egyetlen hasonló adatbázis sem az --, ám a fejlesztők azt ígérik, hogy az interneten elérhetővé fogják tenni ezek bővítését, sőt, időről időre a térképet is frissíteni fogják (például az új sztrádaszakaszokkal). Ilyen nevezetes pontokat egyébként mi is létrehozhatunk, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk, és a későbbiekben ezekhez a pontokhoz is bármikor egyetlen kattintással elnavigálhatunk.


És ha már a navigálásnál tartunk, az e-Atlasz természetesen együtt tud működni a noteszgépekhez csatlakoztatott GPS-vevőkkel is. Ezek segítségével sokkal egyszerűbben és gyorsabban határozhatjuk meg aktuális helyzetünket a térképen, de arra is lehetőségünk nyílik, hogy elmentsük a bejárt útvonal koordinátáit, és ezeket a későbbiekben újra felhasználhassuk -- akár más alkalmazásokban is.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.