Hirdetés

Már a premier előtt letölthető volt...



|

Hirdetés

Nyugodtan ki lehet jelenteni, napjainkban még nincs igazán hatékony módszer a lopás megakadályozására, hiszen rendszerint végül a legszigorúbban felügyelt művek is kiszivárognak. Sajnos úgy tűnik, e szomorú tendencia alól a Csillagok Háborújának új epizódja sem kivétel.

Tény, hogy mind a nagyvilágban, mind pedig hazánkban egyre komolyabb intézkedések történnek a szerzői művekkel való visszaélések, legfőképpen az illegális kereskedelem visszaszorítására. Mostanában adtunk hírt például arról a magyar kezdeményezésről, amely ingyen mozijeggyel jutalmazza mindazokat, akik illegális lemezeket szolgáltatnak be, vagy segítenek a hatóságoknak kézre keríteni egy-egy kamerás kalózt a moziban,. Hasonló törekvések tapasztalhatók ugyanakkor az USA-ban is. Geroge W. Bush amerikai elnök nemrégiben szentesített egy törvényjavaslatot "Family Entertainment and Copyright Act" néven, melynek értelmében minden eddiginél szigorúbb, akár 3 éves börtönbüntetésre is számíthatnak a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői, különös tekintettel azokra, akik filmeket, vagy zenei albumokat tesznek ilyen módon elérhetővé. A szabály a megosztás tényét helyezi előtérbe, tehát a cselekmény megítélése ez esetben már független attól, hogy valaki az Internetről vagy pedig egyéb módon jutott hozzá a nyilvánossághoz közvetített állományhoz. De a jövőben azokhoz sem lesz irgalmas a törvény, akik a mozikban kamerával kalózkodnak, vagy kereskedelmi forgalomban még meg sem jelent szerzői műveket birtokolnak. Jogvédő szervezetek ugyan figyelmeztettek arra, hogy a jogszabály kaotikus helyzetet idézhet elő, de a törvény ennek ellenére hatályba lépett.

Mindettől függetlenül úgy tűnik, egyelőre a szigorú jogszabályok sem tartanak vissza egyeseket attól, hogy hasznot húzzanak a zenék, vagy a filmek illegális áruba bocsátásából. Noha a Star Wars Episode III. : Revenge of the Sith hivatalos világpremierjét csak tegnap tartották, a film már szerdán letölthető volt a nagyobb fájlcserélő hálózatokról (különös tekintettel a BitTorrentre). A Reuters hírügynökség információi szerint a másolat minden bizonnyal "belülről", valamelyik stúdióból, vagy szinkron-laborból került ki. Erre utal egyrészt a felvétel viszonylag jó minősége (tehát nem kézi kamerával rögzítették, amint az egyébként a leggyakoribb elkövetési mód), valamint a kép sarkában mindvégig megfigyelhető az időjel, ami egy nagy pontosságú, folyamatosan pörgő óra. Ehhez képest nem meglepő, hogy az alkotás tegnap óta már DVD formátumban is kapható volt az USA több pontján, valamint a BBC híradásai szerint Londonban is lefoglaltak kalóz másolatokat, illetőleg azokhoz gyártott borítókat. Mindettől függetlenül azonban annyi bizonyos, hogy a szuper látványos filmet egyébként sincs értelme otthon, egy kis képernyőn, rossz minőségben megnézni, így ez a tény vélhetően sokakat visszatart majd a kalózmásolatok megvásárlásától.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.