Hirdetés

Már az eDonkey a fájlcserélők királya



|

Hirdetés

A változás valószínűleg annak köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban a filmstúdiók és a lemezkiadók "rászálltak" a BitTorrentre és sorban záratták be az oldalakat, illetve fogták perbe a felhasználókat.

A CacheLogic friss jelentése szerint az internetszolgáltatók hálózatán bonyolódó adatforgalom 50-70 százalékát a fájlcsere adja, azonban a BitTorrent helyett ma már az eDonkey a legnépszerűbb hálózat. Tavaly az internetszolgáltatók forgalmát monitorozó CacheLogic még azt találta, a fájlcserélők királya egyértelműen a BitTorrent, ez a hálózat felel az internetes fájlcsere-forgalom mintegy feléért. Egy korábbi jelentés szerint a BitTorrent segítségével továbbított anyagok adják a teljes internetes adatforgalom harmadát.


A CacheLogic augusztus elején közzétett adatai szerint a BitTorrentet egyre többen használják legális tartalom - például Linux-disztribúciók vagy más szabad szoftverek - terjesztésére. A statisztikákból kiderül továbbá, hogy a négy legnagyobb fájlcserélő hálózaton továbbított anyagok 61 százaléka videó, 11 százaléka zene, 27 százaléka pedig más jellegű állomány. A videók közel fele valamelyik Microsoft-féle formátumban kerül továbbításra, a zenéknél pedig az MP3 a legnépszerűbb formátum, noha egyre terjed az Ogg Vorbis is.

Andrew Parker, a CacheLogic műszaki igazgatója elmondta, hogy az eDonkey elsősorban azért vált a legnépszerűbb fájlcserélővé, mert a BitTorrent-hubokat és -felhasználókat az utóbbi időben számos jogi támadás érte, az eDonkey azonban közel sem kapott ekkora nyilvánosságot, így egyre többen váltottak rá. Az egyidejű felhasználók számát tekintve az eDonkey már régóta a legnépszerűbb fájlcserélő, azonban a CacheLogic az adatforgalom alapján rangsorolja a hálózatokat.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.