Hirdetés

Másolható Die Hard és Harry Potter



|

Eddig ha nem csak asztali lejátszónkon szerettük volna megnézni DVD-inket, vagy megvettük újból a filmet, vagy másolatot készítettünk a lemezről, megkerülve a másolásvédelmet.

Hirdetés

diehard.jpg
Két filmstúdió azonban elkezdte kapisgálni, hogy ez nincs teljesen rendjén, így létrehozták a harmadik alternatívát: lehetővé tették, hogy létrehozhassunk saját használatra másolatot a DVD-ről.

 

A Twentieth Century Fox volt az első fecske a Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed gyűjtői kiadás megjelentetésével a kiadó bemutatja a Fox Digital Copy infrastruktúrát, így a vásárlók PC-re, vagy hordozható eszközre másolhatják a kiadó filmjeit.

 

A Warner Brothers a második a sorban: a Foxéhoz hasonló megoldást vezetnek be december 11-én, a Harry Potter és a Főnix Rendje DVD kiadásával együtt.

 

A két megoldás egyezik abban, hogy a speciális kiadások (amelyek körülbelül 5 dollárral drágábbak a közönséges DVD-knél) árában benne van a digitális másolás ára is, ettől nem lesz drágább a film. Mindkét stúdió Windows Media DRM-et használ, és 10-es, vagy magasabb verziószámú Windows Media Playerre van szükség a filmek lejátszásához. Az első hordozható filmet mindkét cég a speciális kiadásban egy külön DVD-n mellékeli a PC-s és a hordozható eszközökre szánt verziót.

 

A Fox PC-s verziója 1,6 megabit / másodperccel van kódolva (ez körülbelül 1,5 gigabájtot foglal), a hordozható változatot pedig 768 kilobit / másodperccel (ez pedig 1 gigabájtot). A Warner filmjénél ezek a számok rendre 1 megabit / s, illetve 700 kilobit / s.

 

A Warner Brothers már kísérletezett a filmek letölthetővé tételével: nyáron a 300 DVD-változatához egy letöltőkulcsot is kaptak a vásárlók, amellyel segítségével hozzáférhettek az internetes verzióhoz. Jim Wutrich igazgatóhelyettes azzal indokolta a lemezváltozat mellett döntés, hogy így a vásárlók egyből hozzájutnak a filmekhez, nem kell várni, míg leér a bitfolyam a világhálóról.

 

Danny Kaye, a Fox Home Enterteinment technológiai igazgatóhelyettese azt nyilatkozta, hogy így szeretnék megnövelni a tőlük letöltött filmek arányát a DVD-eladásokhoz képest. „Valahol el kell kezdeni, mi pedig így tettük meg az első lépést." - mondta.

 

Problémák

Ami a Die Hardot illeti, a másolatok elkészítése viszonylag hamar megy, a minőséggel kapcsolatban sincs gond, de a hordozható verzióval kapcsolatban van pár probléma, ugyanis a Die Hard másolata csak Windows PlayForSure eszközökön fut. Ez igen érdekes döntés a filmesek részéről, ugyanis a PlayForSure mögül már a Microsoft is kihátrált, még az új Zune-ok sem támogatják a szabványt.

20thcropkicsi.jpg

A rendszer elvileg úgy van beállítva, hogy csak egy PC-s és egy hordozható verziót lehessen készíteni - ez sem biztos, hogy működőképes megoldás. Kaye ugyan azt nyilatkozta, hogy a Fox ügyfélszolgálata biztosít majd egy egyszeri lehetőséget az újbóli előállításra, de a Warner még semmilyen megoldást nem talált ki az elvesztett másolatok esetére.

 

Jó látni, ahogy a mammutok megmozdulnak, de hogy nem ettől fog megszűnni az állománymegosztás, és ezen belül a szerzői jogok semmibe vétele, az bizonyos.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.