Hirdetés

Másvilági pereskedés



|

Úgy tűnik, nincs elég vita a Földön, a virtuális valóság is pereskedés színtere lett. A Second Life polgárok szerzői jogait védi a törvény, de ki áll az alperes avatarja mögött?

Hirdetés

Mikor a Linden Lab, a Second Life alapítója úgy döntött, hogy biztosítja a játékosok számára, hogy megtarthassák a játékban létrehozott intellektuális javaik jogait, akkor ezzel szinte előre vetítette a jövőt: pereskedés és pereskedés.


A Reuters beszámolója szerint Kevin Alderman, egy Second Life-béli vállalkozó keresetet indított szerzői jogsértés címén, egy szintén e virtuális világban élő személy, Volkov Catteneo ellen. Alderman ügyvédje azt tervezi, hogy beidézi a Linden Lab-et és kényszeríti, hogy felfedje Catteneo valós, evilági kilétét.


Alderman egy Eros LLC nevű, felnőtteknek szóló tartalmakat előállító céget futtat Stroker Serpentine néven a virtuális világban, ennek a cégnek az egyik legnépszerűbb terméke a SexGen ágy. A termék rengeteg szex-animációt tartalmaz és 12 000 L$-ért juthatnak hozzá a SL-lakók, ez körülbelül 45 US dollárnak felel meg. Catteneo „operátorát" azzal vádolják, hogy másolatokat adott el egy virtuális nászágyból, a jogtulajdonos, Alderman hozzájárulása nélkül. Akárhogy is, Alderman jogászcsapatának feladata meggyőzni a bíróságot, hogy kötelezze a Linden Lab-et és a PayPal-t, hogy átadják a bíróságnak a feljegyzéseket, melyek Catteneo kilétét felfedik.


Néhány apróság kérdéses az ügyben. Vajon hogy reagált Catteneo a virtuális megkeresésre? Ha a vitatott virtuális termék „no copy" (azaz nem másolható) státuszban volt, hogy lopták el? Egy Second World biztonsági hibába botlunk épp az ügy kapcsán?


Melesleg Alderman az az illető, aki korábban 50000 dollárért eladta Amszterdam virtuális mását.


Hogy az eset precedenssé válik-e, nem tudni, mindenesetre az intellektuális javak - legyenek akár „valóságosak", akár virtuálisak - védelmet élveznek. (Hiszen intellektuális lényegük eleve anyagtalan). Sokkal aggasztóbb lehet a virtuális világok egyéb vonatkozása, erkölcsi kérdések, bántalmazás, gyűlölködés és hasonlók. Egy új kor hajnalán állunk, melyben sok minden megtörténhet, ami eddig fel sem merült bennünk.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.