Hirdetés

Még mi készül a Google-nél?



|

A Google az egyik legaktívabb új technológiákat fejlesztő és azokkal kísérletező cég: lássuk hát, mire számíthatunk tőlük a közeljövőben - és mi az, amire inkább ne.

Hirdetés

A Google birodalom alapjában véve kutató projektként jött létre, ezért aztán szinte beléjük van kódolva a felfedezés, az új technológiák kutatása. Ezekhez a projektekhez sok pénz kell, és jó szakemberek, és úgy látszik a Google számára mindkettő rendelkezésre áll. Lássuk melyek azok a projektek amelyek lassan piacra léphetnek.


Android

0714android.jpg

 


A „gPhone” ugyan sosem valósult meg, a Google kitalált helyette valami mást, az Androidot, ami nem más mint egy operációs rendszer mobil telefonokhoz. Az Android egyrészt a Windows Mobile ellenfele, másrészt egy kísérlet a nyílt forráskódú fejlesztések terén. A közelmúltban a Google egy versenyt is meghirdetett amely során a Androidhoz kellett innovatív programokat fejleszteni. A versenyen 1700 programozó vett részt, és olyan megoldások születtek, mint például a „taxi finder” ami a beépített GPS segítségével taxit keres nekünk a környéken.


Arcfelismerő keresés

 

face.jpg
 


A képkeresés egy siralmasan kiaknázatlan, ám igen ígéretes piaci lehetőség. A Google keresőbe beütve a „Paris Hilton” nevet, csak olyan képeket kapunk eredményként, amit már valamelyik felhasználó felcímkézett. A jelölgetés azonban lélekölően unalmas feladat, ezáltal rengeteg olyan kép nem jelenik meg amely felcímkézetlen állapotban van tárolva. „Amit megtett a Google a szöveges adatokkal, megteszi a képekkel is” – nyilatkozta Shumeet Baluja kutató. A technológia elméletben a következőképpen fog kinézni: öt éven belül, mikor mindenki minden fotóját az interneten tárolja majd, indíthatunk olyan keresést ami olyan adatokat vesz figyelembe, mint például az orr formája, a szemek egymástól való távolsága. Elsőre ugyan bonyolultnak hangzik, ám a Google állítása szerint másodpercek alatt találhatjuk majd meg a nekünk fontos arcokat.


A fordító programok

 

0714transl.jpg
 


A direkt fordítást kínáló technológiák már jelen vannak néhány éve, példának okáért az AltaVista keresőmotor is alkalmazza. A Google itt is jelentős haladást ért el. A fordítások már orosz, arab, és legújabban hindi nyelven is elérhetőek. A gépi fordítások persze még gyerekcipőben járnak, és hatalmas számítási igényeik vannak, főleg azért mert egyre több szabályt alkalmaznak a pontosabb fordítási eredmények érdekében. Az olyan nyelvek közötti fordítás jóval nehezebb ahol a nyelv fejletlenebb a modern kifejezések terén – mint például a hindi – és nagyon kevés egymásnak megfelelő szó akad a két nyelvben. Jóval egyszerűbb a hosszú történelmi múlttal rendelkező, vagy közös gyökerekkel bíró nyelvek közötti gépi fordítás – például angolról franciára.


Az energia-kérdés


A Google egyelőre csupán "használója" a környezetbarát energiáknak. Főhadiszállásukon az összes energiaszükséglet 30 százalékát napkollektorokból nyerik, de például a céges autóik egy része is hibrid meghajtású, melyeket szintén napenergiával ellátott garázsokban tartanak.

Az persze, hogy ilyen szinten környezettudatos a vállalat, még nem jelentene semmit, de a Google fejlesztéseit előre megjósolni próbáló látnokok már ezzel kapcsolatban is jóslásokba bocsátkoznak. Lesz-e vajon valamilyen "Google Energy"-szerű névre hallgató nagy fejlesztés? Ki tudja. Az tény, hogy a vállalat az informatika különböző jelentős szereplőivel dolgozik együtt különböző környezettudatos célokért. Többek között az Intel és a HP vesz részt a Climate Savers Initiative nevű kezdeményezésben, mely szintén a Google-től indult, de olyan nem informatikai láncok is bekapcsolódnak a projektbe, mint a nemzetközileg elismert Starbucks kávézó-franchise.


Univerzális keresés


Bármilyen Google-keresés tulajdonképpen univerzális, hiszen nem csak webcímeket kapunk, hanem egy fajta mixet képekkel, videókkal, blogbejegyzésekkel vagy akár audió fájlokkal. Azonban a Google folyamatosan azon dolgozik, hogy az univerzális keresési eredményeket valamilyen szofisztikáltabb formában jeleníthesse meg.

A cél a fejlesztők szerint az, hogy elrugaszkodjanak a jelenlegi szöveg-alapú kereséstől, hiszen így a képek, videók és egyéb tartalmak csupán fájlnév vagy szövegkörnyezet alapján kerülnek be a keresési eredmények közé. David Bailey, a cég vezető szoftvermérnöke szerint teljesen újszerű megjelenítésre kell törekedni a találatok esetén, akár külön szekciókkal a különböző találattípusok számára - például a videókról már eleve kis előnézeti ablak jelenhetne meg a fontosabb adatokkal és a felhasználói értékeléssel együtt.


A pletykák

 

0714rumor.jpg
 


Igen, a meglévő projektek mellett a Google - már csak méretéből és piaci fontosságából következően is - a pletykák melegágya. Egyes kijelentések, kiszivárgott és félreérthető részletek alapján folyamatosan születnek az új csoda-projektekről szóló híresztelések.

Folyamatosan jelen van például az a hír, miszerint a vállalat adatközpontokkal szórja tele a világ minden szegletét, amivel "világuralomra tör". A cég erre mindig ugyanazt reagálja: Természetesen több tucat szerverközpontjuk van a világ több pontján, ezekre azonban a gyors és innovatív fejlesztések miatt van szükség. De persze ott van az az összeesküvés-elmélet is, miszerint a Google a CIA egyfajta internetes alosztálya, és minden keresést, online dokumentumot vagy levelezést az amerikai Hírszerzés "monitoroz". A cég reakciója szerint az internet szabad, kereshet rajta magánember, cég vagy akár állami szerv is, de ők mindannyiuknak ugyanolyan jogokat biztosít ehhez.

Pletykálnak még arról is, hogy a Google "lefoglalna" egy bizonyos vezeték nélküli spektrumot egy második generációs Wi-Fi szabvány számára. E félreértést egy olyan kijelentés okozta, amikor a vállalat fejlesztői arról beszéltek, a tévéadások sugárzási spektruma egyáltalán nincs kihasználva és akár ebből is "lecsíphető lenne" erőforrás valamilyen jövőbeli technológia számára.

És persze ott vannak a cég által válaszra sem méltatott híresztelések, miszerint megvásárolnák a Skype-ot az eBay-től, webes operációs rendszert készítenek, a Dell segítségével hardveres szintre is lépnek a Google telefon elkészítésében, és hasonlók...

Egy biztos, a vállalat folyamatosan fejleszt, hiszen piaci előnyét csak így tarthatja fent. És amíg fejlesztenek, mindig is lesznek téves híresztelések arról, milyen "elvetemült" dolgokra készülnek valahol, egy eldugott katakombarendszerben...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.