Hirdetés

Megaupload-ügy: egy Hollywood szponzorálta mega-összeesküvés?



|

Dotcom érdekes hírekkel szolgált, és tűzijátékot ígér: a Megauploaddal együttműködni próbáló kiadók, a fájlmegosztónak fizető kormánytagok és katonák.

Hirdetés

A Megaupload-ügyről sorozatosan derülnek ki meghökkentő részletek, a küzdelmekbe pedig már a Google is beszállt, a Megaupload és a Hotfile oldalán. Kim Dotcom újabb interjút adott, a fájlmegosztó alapítója ismét érdekes részletekkel és adatokkal szolgált.

 

Dotcom a vádakat illetően számosat visszautasított, köztük azt is, hogy az oldal kalózparadicsomként próbálta megosztani a jogsértő tartalmakat, miközben még bevételt is szerzett volna a forgalomból. Dotcomot egy 50 Cent-szám illegális megosztásával is megvádolták, azonban a 2006. decemberében feltöltött zeneszámról kiderült, hogy Dotcom kifizette azt, majd saját magának, privát feltöltésként rakta föl az oldalra, tesztelési célzattal, egy fájlt véletlenszerűen kiválasztva - a vitatott zeneszámot egyszer sem töltötték le.

 

 

Szintén fölöttébb érdekes eset, hogy bár a törvény erre nem kötelezte a Megauploadot, az lehetőséget biztosított a kiadók számára, hogy a jogsértőnek vélt tartalmak linkjeit közvetlenül ők eltávolítsák. A Warner a plusz lehetőség ellenére élesen bírálta az oldalt, mivel nem elégedett meg a napi 5000-es törlési limittel. Ezt később a Megaupload napi 100 000-re emelte, a lehetőséggel élt is a Warner: összesen 1 933 882 darab linket távolítottak el, miközben a Disney 127 934-et, a RIAA 17 108-at, a Sony 3003-at, a BBC pedig 132-t.

 

Dotcom ehhez kapcsolódóan olyan e-maileket is bemutatott, amelyek közvetlenül a Warnertől és a Disney-től érkeztek. A 2008-as és 2009-es levelek bizonyítékai szerint a kiadók szorosan együtt akartak működni a Megavideóval, amelyet izgalmas, szórakoztató tartalommegosztónak tartottak, és a Fox-szal egyetemben mindent elkövettek, hogy a részesei lehessenek. Mindegyik kiadó tagja egyébiránt az MPAA-nek, amely a mostani botrányt kirobbantotta.

 

A statisztikákat folytatva arra is fény derült, hogy az amerikai katonaság 15 634 tagja rendelkezik Megaupload-fiókkal, ebből több mint 10 000 ember fizetett is a prémium szolgáltatásokért. Összesen 341 000 fájlt töltöttek fel, közel 96 terabájtot. A Mega-használók között azonban további 1058 olyan ember volt, akik az amerikai kormány, szenátus, különböző minisztériumok, az FBI vagy a NASA szakemberei, tagjai. Az 1058 felhasználó több mint harmada fizetett prémium fiókért, 15 242 fájlt feltöltve, amely közel 2 terabájtot jelentett. Úgy tűnik tehát, hogy a The Pirate Bay esetéhez hasonlóan itt sem mindenki ért egyet a saját kormányával - nem lenne meglepő, ha a közeljövőben véletlenül további érdekes információk szivárognának ki.

 

 

A fentiek fényében tehát ismét úgy tűnik, hogy a vádak egyoldalúan mutatták be a helyzetet. A Torrentfreak információ szerint további érdekes tény, hogy az amerikai kormány és az MPAA vezetői sokszor gyakorlatilag egymást váltják tisztségeikben. Egyes vélemények szerint a Mega-összeesküvés ajándék lett volna Hollywoodnak, amellyel az oldal alapítója is egyetért. Kim Dotcom azonban tovább megy, és azt mondja, hogy ha ő republikánus elnökjelölt lenne, biztosan kivizsgálná ezt az ügyet. A Mega-vádnak Dotcom szerint azonban nagyon nagy ára volt:

"Az MPAA és a Fehér Ház korrupciója gyengített Amerika technológiai pozícióján. Az internetes üzletek, a hosting-, felhő-szolgáltatások, online fizetési szolgáltatások, hirdetőhálózatok el fogják kerülni Amerikát." - mondta Dotcom.

"A liberális országoknak most lehetősége van, hogy ezeket a vállalkozásokat kedvezőbb törvényekkel csábítsák magukhoz. Az Amerikában bekövetkező vesztesége az IT-iparnak és a leépített állásoknak végül jóval nagyobb kárt jelent majd, mint amit az MPAA és az ő milliárdos klubjuk feltételesen sérelmez."

 

Dotcom így zárta az interjút:

"Nem tettünk semmi rosszat. Figyelje mindenki az első válaszlépésünket az MPAA által szponzorált Igazságügyi Minisztérium vádjaival szemben. Megvilágosító és talán szórakoztató lesz."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.