Hirdetés

Megaupload-ügy: egy Hollywood szponzorálta mega-összeesküvés?|

Dotcom érdekes hírekkel szolgált, és tűzijátékot ígér: a Megauploaddal együttműködni próbáló kiadók, a fájlmegosztónak fizető kormánytagok és katonák.

Hirdetés

A Megaupload-ügyről sorozatosan derülnek ki meghökkentő részletek, a küzdelmekbe pedig már a Google is beszállt, a Megaupload és a Hotfile oldalán. Kim Dotcom újabb interjút adott, a fájlmegosztó alapítója ismét érdekes részletekkel és adatokkal szolgált.

 

Dotcom a vádakat illetően számosat visszautasított, köztük azt is, hogy az oldal kalózparadicsomként próbálta megosztani a jogsértő tartalmakat, miközben még bevételt is szerzett volna a forgalomból. Dotcomot egy 50 Cent-szám illegális megosztásával is megvádolták, azonban a 2006. decemberében feltöltött zeneszámról kiderült, hogy Dotcom kifizette azt, majd saját magának, privát feltöltésként rakta föl az oldalra, tesztelési célzattal, egy fájlt véletlenszerűen kiválasztva - a vitatott zeneszámot egyszer sem töltötték le.

 

 

Szintén fölöttébb érdekes eset, hogy bár a törvény erre nem kötelezte a Megauploadot, az lehetőséget biztosított a kiadók számára, hogy a jogsértőnek vélt tartalmak linkjeit közvetlenül ők eltávolítsák. A Warner a plusz lehetőség ellenére élesen bírálta az oldalt, mivel nem elégedett meg a napi 5000-es törlési limittel. Ezt később a Megaupload napi 100 000-re emelte, a lehetőséggel élt is a Warner: összesen 1 933 882 darab linket távolítottak el, miközben a Disney 127 934-et, a RIAA 17 108-at, a Sony 3003-at, a BBC pedig 132-t.

 

Dotcom ehhez kapcsolódóan olyan e-maileket is bemutatott, amelyek közvetlenül a Warnertől és a Disney-től érkeztek. A 2008-as és 2009-es levelek bizonyítékai szerint a kiadók szorosan együtt akartak működni a Megavideóval, amelyet izgalmas, szórakoztató tartalommegosztónak tartottak, és a Fox-szal egyetemben mindent elkövettek, hogy a részesei lehessenek. Mindegyik kiadó tagja egyébiránt az MPAA-nek, amely a mostani botrányt kirobbantotta.

 

A statisztikákat folytatva arra is fény derült, hogy az amerikai katonaság 15 634 tagja rendelkezik Megaupload-fiókkal, ebből több mint 10 000 ember fizetett is a prémium szolgáltatásokért. Összesen 341 000 fájlt töltöttek fel, közel 96 terabájtot. A Mega-használók között azonban további 1058 olyan ember volt, akik az amerikai kormány, szenátus, különböző minisztériumok, az FBI vagy a NASA szakemberei, tagjai. Az 1058 felhasználó több mint harmada fizetett prémium fiókért, 15 242 fájlt feltöltve, amely közel 2 terabájtot jelentett. Úgy tűnik tehát, hogy a The Pirate Bay esetéhez hasonlóan itt sem mindenki ért egyet a saját kormányával - nem lenne meglepő, ha a közeljövőben véletlenül további érdekes információk szivárognának ki.

 

 

A fentiek fényében tehát ismét úgy tűnik, hogy a vádak egyoldalúan mutatták be a helyzetet. A Torrentfreak információ szerint további érdekes tény, hogy az amerikai kormány és az MPAA vezetői sokszor gyakorlatilag egymást váltják tisztségeikben. Egyes vélemények szerint a Mega-összeesküvés ajándék lett volna Hollywoodnak, amellyel az oldal alapítója is egyetért. Kim Dotcom azonban tovább megy, és azt mondja, hogy ha ő republikánus elnökjelölt lenne, biztosan kivizsgálná ezt az ügyet. A Mega-vádnak Dotcom szerint azonban nagyon nagy ára volt:

"Az MPAA és a Fehér Ház korrupciója gyengített Amerika technológiai pozícióján. Az internetes üzletek, a hosting-, felhő-szolgáltatások, online fizetési szolgáltatások, hirdetőhálózatok el fogják kerülni Amerikát." - mondta Dotcom.

"A liberális országoknak most lehetősége van, hogy ezeket a vállalkozásokat kedvezőbb törvényekkel csábítsák magukhoz. Az Amerikában bekövetkező vesztesége az IT-iparnak és a leépített állásoknak végül jóval nagyobb kárt jelent majd, mint amit az MPAA és az ő milliárdos klubjuk feltételesen sérelmez."

 

Dotcom így zárta az interjút:

"Nem tettünk semmi rosszat. Figyelje mindenki az első válaszlépésünket az MPAA által szponzorált Igazságügyi Minisztérium vádjaival szemben. Megvilágosító és talán szórakoztató lesz."

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.