Hirdetés

Megérkezett az első Blu-ray író



|

Hirdetés

A BDR-101A típusjelű készülék szokásos „belső” kialakítású, és az ATAPI interfészen keresztül csatlakozik a számítógéphez. A tok nélküli egyrétegű (25 gigabájt kapacitású) BD-R és újraírható BD-RE lemezek kétszeres sebességű írására képes, de olvassa a sima és dupla rétegű (50 gigabájtos) BD-ROM korongokat is, továbbá valamennyi DVD-formátum írására is felkészítették, beleértve a dupla rétegűeket is. A konkrét adatátviteli sebességről ellentmondó információk láttak napvilágot.

Pioneer Blu-ray író

A Pioneer tervei szerint először a japán PC-gyártók (OEM) számára lesz elérhető a készülék, csak ezt követően tervezik a bevezetését más országokban. Azonban várhatóan még 2006 első negyedévében bemutatják az USA-ban, ami azt eredményezheti, hogy még 2006 első félévében megjelenhetnek az első Blu-ray meghajtókat tartalmazó számítógépek.

Elemzők szerint a januári piacra lépést hátráltathatja a Blu-ray Disc logo licencelése, ám ennél komolyabb problémát jelent, hogy a lemezen alkalmazni kívánt tartalomkezelő rendszer még nem készült el. Az ezt fejlesztő AACS (Advanced Access Content System) csoport ugyanis képtelen volt időben befejezni a munkát -- emiatt csúszik a Toshiba HD-DVD lejátszójának megjelenése is. A csoport, amelyet olyan neves cégek alkotnak, mint az IBM, az Intel, a Microsoft, a Panasonic, a Toshiba, a filmipar részéről pedig a Disney és a Warner Bros, elzárkózik minden interjútól vagy közleménytől, így egyelőre találgatni sem lehet, mikor készül el a rendszer első változata.

A Pioneer egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Blu-ray író árát, ám sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy azt professzionális felhasználóknak szánja, ami nyilvánvalóan magasabb árkategóriát jelez.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.