Hirdetés

Meghallgatás a DVD másolási perben



|

Hirdetés

Susan Illston bírónő - aki azzal kezdte a meghallgatást, hajlik az ellenérdekelt felek véleményének elfogadása felé - kifejtette, hogy őt „lényegében meggyőzték” az 1998-ban hozott Digitális Millennium törvény kapcsán korábban eljáró bírák érvei, miszerint törvénytelen olyan eszközök forgalmazása, melyekkel megkerülhetők a másolásvédő technológiák. A 321 Studios szoftverei pedig lehetővé teszik, hogy a felhasználó az általa vásárolt DVD írható DVD vagy írható CD lemezre másolja, hiába védi az eredeti lemezen a tartalmat a CSS technológia. Eddig két szövetségi bíróság mondta ki a CSS technológiát megkerülő ingyenes dekódoló DeCSS technológia használatát - amit a 321 is használ. Illston fel is idézte a 2600 hacker magazin ügyét, melyet a bíróság eltiltott attól, hogy felületéről linket kínáljon a DeCSS kód letöltését kínáló webhely felé. A 321 Studios képviselője, Daralyn Durie azzal érvelt, hogy a Digitális Millennium törvény alkotmányellenes, mert megakadályozza a tisztességes felhasználás jogának érvényesítését.

Érvelésének másik fele pedig azon alapul, hogy szerinte a CSS nem másolásvédő eszköz, hanem hozzáférés ellenőrző eszköz. „Egy jogot egészen biztosan átruház rám a jogtulajdonos, amikor megvásárlom a DVD-t, nevezetesen azt a jogot, hogy kinyissam a titkosítást és hozzáférjek a tartalomhoz.” Russell Frackman, a filmstúdiók ügyvédje ezzel szemben úgy vélte, a vásárlónak joga van lejátszania a DVD-t, de hogy „joga volna teljes digitális másolatot készíteni”, az nem része a tisztességes felhasználásnak. „Egyetlen szerzői jogi törvény sem engedi meg a felhasználónak, hogy extra másolatokat készítsen jogvédett anyagokról”, érvelt. Az pedig „aligha nevezhető különbségnek” a korábbi DeCSS-perekkel összevetve, hogy a 321 Studios a technológiát „kereskedelmileg értékesíti”. A két ügyvéd veteránnak számít szerzői jogi ügyekben. Frackman volt a hanglemezgyárak képviselője a Napster elleni perben, Durie pedig az elektronikus könyveket védő szoftvert feltörő Dmitrij Szkljarovot védte, akit 2001-ben a Las Vegas-i Defcon hackerkonferencián tartóztattak le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.