Hirdetés

Meghalt a legendás Nintendo-vezér



|

Jamaucsi Hirosi játékkártyagyárból a nemzetközi videojáték-piac egyik legmeghatározóbb vállalatává tette a Nintendót.

Hirdetés

A Nintendo csütörtökön reggel jelentette be, hogy 85 éves korában meghalt Jamaucsi Hirosi, a vállalat korábbi elnöke, aki 53 éven keresztül irányította a világhírű japán videójáték-gyártót.

Hirosi 1949-ben vette át az akkoriban még egyszerű játékkártyák nyomtatásával foglalkozó céget a nagyapjától. 1963-ban Nintendo Playing Cardról Nintendóra változtatta a vállalat nevét, és nekilátott a működés átszervezésének; egy időben saját taxivállalatot üzemeltettek, televíziós csatornát indítottak, sőt egy love hotel-hálózatot is felépítettek. Játékgyártással csak 1966-ban kezdtek foglalkozni.

A Nintendo első játéka az Ultra Hand volt. A mókás mechanikus kezet az a Jokoi Gunpej tervezte, akinek a rendkívül népszerű Game & Watch és Game Boy kézikonzolokat is köszönhetjük. A Game & Watch-sorozat sikere nyomán a cég eszeveszett terjeszkedésbe kezdett, és idővel olyan játéktervezők csatlakoztak a stábhoz, mint a Donkey Kongot megalkotó Mijamoto Sigeru.

Hirdetés

A Nintendo következő nagy dobása a Famicom otthoni játékkonzol volt, amelyet Japánon kívül Nintendo Entertainment System (NES) néven forgalmaztak. A NES-szel a vállalat komoly kockázatot vállat, de megérte: a szakemberek szerint ez az eszköz volt az, ami új életet lehelt a haldokló videojáték-iparba.

Jamamucsi elnöksége alatt a gyártó sikert sikerre halmozott: a Game & Watch-sorozat, a Game Boy és a NES mellett ekkor dobták piacra az SNES-t, az N64-et és végül első optikai meghajtót használó konzoljukat, a GameCube-ot is. Utóbbi sajnos termetes bukásnak bizonyult – nem véletlen, hogy Jamamucsi nem sokkal a bemutatását követően, 2002. május 31-én köszönt le az elnöki posztról. Utódja az az Iwatta Satoru lett, aki a mai napig vezeti a vállalatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.