Hirdetés

Megjelent az első mobiltelefon féreg



|

Hirdetés


A Cabir egy olyan hálózati féreg, amely a Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonokat fertőzi meg. Tényleges fertőzésről még nem tudnak. A féreg valószínűleg csak koncepció, melyet a 29a elnevezésű nemzetközi vírusíró csoport fejlesztett ki, amelyhez a 64 bites Windows rendszereket támadó „Rugrat” vírus kifejlesztése is kapcsolható. A Cabir egy különlegesen formázott Symbian megosztási (SIS) fájlt használva terjed, amely biztonsági segédprogramnak álcázza magát. Amikor a megfertőzött fájl beindul, a telefon kijelzőjén megjelenik a „Caribe” szó, és a féreg módosítja az operációs rendszert - s innentől a telefon bekapcsolásakor a féreg is futni kezd. Amint a Cabir megfertőzött egy mobiltelefont, azonnal sebezhető telefonokat keres, amelyek Bluetooth technológiát használnak, s amint ilyet talál, továbbküldi magát. A vírusnak nincs ártó tartalma, hasonlóan a 29a csoport egyéb vírusaihoz.




Májusban a Symantec kutatói azonosították a W634.Rugrat.3344 vírust, amely egy hat tagú víruscsalád, a W32.Chiton.gen tagja. A családhoz tartozó összes vírus valamiben első - pl. a Shrug vírus elsőként használja a Thread Local Storage struktúrákat a Windows NT, 2000 és XP környezetben a kód futtatásához, míg a Chthon az első, amely ugyanitt natív alkalmazásként fut. A Cabirról a Kasperskyn kívül egyik vezető antivírus cég sem tett közzé figyelmeztetést.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.